Közélet

5 egészséges táplálék, ami felturbózza az immunrendszert

Ahogy megérkezik az őszi, borongósabb, csapadékosabb idő, és beindul az iskola, egyre többeket érint a megfázás. Sokan nyúlnak ilyenkor az immunrendszert támogató vitaminokhoz, különösen nagy népszerűségnek örvend a C-vitamin, ami a meghűlés tüneteinek enyhítésében is segíthet.

A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 milligramm, ennél viszont valójában többre van szükség, az ajánlott mennyiség általában 70-90 milligramm között mozog. A maximális napi bevitel, amit már biztosan nem érdemes átlépni, az a 2000 milligramm. A C-vitamin hiánya különböző tünetekben nyilvánulhat meg, vérzékenység, lassú sebgyógyulás, gyakoribb fertőzések, ínysorvadás és bőrszárazság jelentkezhet. A súlyos hiány a skorbut, ekkor már bőr alatti bevérzésekkel és fogvesztéssel is számolni kell, de ez az állapot szerencsére ma már kifejezetten ritka, leginkább egyoldalú, gyümölcsöket és zöldségeket mellőző táplálkozás esetén fordul elő. A C-vitamin bevitelében a következő táplálékok lehetnek például a segítségedre:

Homoktövis: a homoktövisbogyó 100 grammjában mintegy 400 milligramm C-vitamin van, ez több mint nyolcszorosa a citromban található mennyiségnek, ami 100 grammra nézve körülbelül 45-50 milligramm – a különböző vizsgálatok más és más eredményre jutottak a citromot illetően, ennél vannak alacsonyabb és magasabb számok is, a Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja, a Szinapszis például arról ír, hogy a homoktövisben tízszer annyi van a vitaminból, mint a citromban. A homoktövist a fiatalság elixírjének is tartják, ősszel és télen leginkább üvegezett formában, velőként kapható. Nemzetközi kutatások szerint gyümölcslé formájában előállítva mintegy 5-11%-ot veszíthet az aszkorbinsav-tartalmából, de még így is remek C-vitamin-forrás.

Csipkebogyó: a vadrózsa és a japán rózsa áltermése, a csipkebogyó igazi vitaminbomba. Támogatja a szív egészségét, készülhet belőle szörp, tea és lekvár is. 100 grammjában 426 milligramm C-vitamin található. A zimankós, náthával terhelt időszakban kézenfekvő megoldás a melengető tea készítése, ám nem árt tudni, hogy hő hatására a vitamin könnyen bomlik, ezért általában azt szokták ajánlani, hogy a kimagozott bogyót meleg, de nem forró vízbe áztassuk be.

Petrezselyem: a petrezselyemre az ember többnyire nem gondol gyógynövényként, pedig egyes tulajdonságai miatt kiérdemelheti ezt a címet is. Gazdag K-vitaminban, és a természetes vízhajtók közé sorolják. Ami a C-vitamint illeti: 100 gramm petrezselyemben 160 milligramm aszkorbinsav található. A fűszert érdemes kipróbálni salátaként, tápláló és ízletes tabulé (tabbouleh) formájában is.

Kelkáposzta: a keresztesvirágúak közé tartozó kelkáposzta tele van egészséges tápanyagokkal, a vitaminok közül különösen az A-, a K- és a C-vitamin-tartalma jelentős, utóbbiból 100 grammjában 120 milligramm van. Más antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, csökkentheti a „rossz”, HDL-koleszterin szintjét és a benne lévő K-vitamin miatt is szívvédő hatású, mindemellett pedig kifejezetten kalóriaszegény.

Kivi: a tél kedvelt, fanyar gyümölcse a kivi, ami jó forrása a C-vitaminnak, 100 grammjában körülbelül 92 milligramm aszkorbinsavat tartalmaz. A benne található rostoknak és enzimeknek köszönhetően támogatja az emésztést. A fentieken túl egyebek mellett a narancsban, a grapefruitban, a karfiolban, a paprikában, a citromban, a papayában és a brokkoliban is sok aszkorbinsav van. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a sebgyógyulást, fokozza az immunrendszer működését, nélkülözhetetlen a bőr kollagéntermeléséhez. A legjobb, ha természetes forrásból, a változatos, egészséges, tápanyagdús étkezés során viszed be a szükséges mennyiséget.

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close