Gazdaság

Több mint hétszáz új tanár áll munkába az idei tanévben

A Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramnak köszönhetően több mint hétszáz tanár helyezkedik el 2021/2022-es tanévben, akik 65–70 százaléka már szeptember végéig munkába áll – mondta Kásler Miklós, az EMMI minisztere az Magyar Nemzetnek adott interjúban. A tárcavezető a tanévkezdés kapcsán beszélt még jelenléti oktatásról, az OECD hazánkat is érintő iskola vizsgálatáról és a hazai oltási akciókról.

– Az oltásoknak köszönhetően idén biztonságosabb tanévet kezdtünk el, a cél viszont az, hogy az iskolák zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek a továbbiakban is. Ön szerint megvalósulhat ez?

– Az idei tanév jelentősen eltér a tavalyitól, hiszen már nem korlátozásokkal, hanem oltással tudunk védekezni a vírus ellen, ami jelentős különbség. A pedagógusok 85 százaléka már megkapta a vakcinát, a 12–19 év közötti diákok pedig már több mint ötven százaléka védett. A kormányzat célja az, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb, ezért továbbra is az oltást javasoljuk a diákoknak és a pedagógusoknak is, hiszen az oltás adja a legerősebb védelmet a vírus ellen. Az átoltottság növelése meghatározza a jelenléti oktatás lehetőségeit.

– Az elmúlt két tanévben a koronavírus-járvány teljesen átírta a tanterveket. Magyarország hogyan tudott alkalmazkodni a járvány miatt kialakult helyzethez?

– A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrégiben adott ki egy jelentést, amelyben Magyarországot a kiemelkedően teljesítők közé sorolta. Az OECD 2021 májusáig bezárólag vizsgálta az egyes országok oktatási rendszereinek helyzetét és az előttük álló kihívásokat. A kiadvány hangsúlyos része a COVID-járvány kihívásainak és oktatásra gyakorolt hatásainak ismertetése. A hazánkra vonatkozó megállapításokból kiderül, hogy az OECD elemzése alapján Magyarország a világ legfejlettebb országaival azonos típusú intézkedéseket hozott az oktatásban a COVID-járvány hatásainak mérséklése, a tanulási lemaradással veszélyeztetett tanulók támogatása érdekében.

 

– Milyen intézkedések voltak ezek?

 

– Ilyen intézkedés volt a digitális eszközök és tartalmak biztosítása az oktatáshoz való hozzáférés támogatásáért, valamint a sérülékeny tanulói csoportoknak a felzárkózást segítő pedagógiai támogatás a jelenléti oktatásba történő visszatérés során. A jelentés alapján Magyarország tagja azon országok körének, amelyek célzott támogatásokat nyújtottak az oktatás szereplőinek a járvány idején is. Így például az állam folyamatosan biztosította az ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetés feltételeit, valamint többletjuttatást nyújtott a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak a lemorzsolódás megelőzése érdekében végzett munkájáért. Mindössze 19 ország biztosított célzott oltási programot a pedagógusok számára, köztük Magyarország is.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close