Közélet

Itt vannak az szja-visszatérítés feltételei

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés feltételeiről: a visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a befizetett szja-t, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2022 februárjában teljesíti a visszafizetést.A családi adóvisszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez a jelenlegi számításaik szerint teljesülni fog. Ha folytatódnak az újraindítást segítő intézkedések, a bővülés akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a pénzügyminiszter szerint. Ez azt jelenti, hogy 1 millió 900 ezer szülőnek összesen 600 milliárd forintot fizetnek vissza. Ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye, emelte ki Varga.

Az adóvisszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is, jelezte a miniszter.

A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

Forrás: forbes.hu, fotó: perfekt.blog.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close