Közélet

Minden eddigi várakozásnál nagyobb veszteséget okozhat a chiphiány az autógyártóknak

Egyelőre nem látszik a globális chiphiány tartós megoldása a közeljövőben, ami igen jelentős kieséseket okoz az autógyártóknak. Egy friss elemzés szerint csak idén összesen több mint 200 milliárd dolláros bevételtől eshetnek el a vállalatok.

Sokkal nagyobb lehet az autógyártók kiesése a chiphiány miatt, mint azt korábban várták. Míg májusban az iparági szervezetek még úgy számoltak, hogy 110 milliárd dolláros lehet a bevételkiesés a globális autóiparban, az alixpartners friss becslése szerint a kiesés végösszege elérheti akár a 210 milliárd dollárt is. Ráadásul az idei évben folyamatosan, és igen lendületesen, nőtt a becsült veszteség. A New York-i szervezet januárban még csupán 60,6 milliárd dolláros bevételkiesést prognosztizált 2021-re a chiphiány miatt.

Az AlixPartners vezetője, Mark Wakefield kiemelte, természetesen mindenki arra számított, hogy mostanra már rendeződik a chipek kínálati oldala, azonban a koronavírus-járvány miatti lezárások Malajziában, és a máshol tapasztalható nehézségek elhúzódása miatt továbbra sem látszik a probléma tartós megoldása. A vállalat most úgy számol, hogy idén 7,7 millió autóval lesz kevesebb a globális kínálat az eredetileg tervezettnél. májusban a cég még csak 3,9 milliós mínuszt vetített előre az idei évre.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az olyan nagy autógyártók, mint a Ford vagy a General Motors is jelentős profitcsökkenésekre figyelmeztettek a chiphiány miatt. Ezeket a kieséseket pedig csak részben tudja tompítani az erős kereslet és a kiemelkedően magas autóárakon realizált nyereség.

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close