Közélet

Megszerettük a csomagautomatákat

Jelentősen nőtt a csomagautomatás átvételt kipróbáló online vásárlók aránya – így összegezhető az a felmérés, amely a csomagátvételi módok változását szondázta.

A csomagátvételi megoldások között a legjobbnak továbbra is a házhoz szállítást tartják az emberek: ennek megítélése alig változott tavaly óta, csupán 1 százalékponttal nőtt. A legtöbbet a csomagautomaták javítottak a megítélésükön: 7 százalékponttal, 21 százalékra emelkedtek 2020 júliusához képest. Ugyanebben az időszakban a kereskedő saját házhoz szállítási megoldása, a csomagpont, a hagyományos postai csomagküldés és a személyes bolti átvétel megítélése kismértékben csökkent.

A legkedveltebb megoldástól való eltérésnek leginkább praktikus okai vannak: a vásárlók akkor választanak mást, ha a megszokott módon nehézségekbe ütközik az átvétel, mert például nincs idejük a futárra várni, vagy nincsenek otthon egész nap.

Nem meglepő, hogy az egyéb megoldásoktól sem idegenkedők 42 százaléka már legalább öt alkalommal választott csomagautomatás átvételt az elmúlt egy évben, ami 10 százalékpontos növekedést jelent 2020 júliusához képest – állapította meg a felmérés.

A piackutatás az életkori megoszlást is vizsgálja. Eszerint a fiatalok között lett egyre népszerűbb ez a szolgáltatás, akiknél a környezeti megfontolások egyre nagyobb szerepet játszanak – derül ki a Foxpost Box Index most először nyilvánosságra hozott adataiból, amelyeket a jövőben negyedéves rendszerességgel publikálnak.

Forrás: blikk.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close