Közélet

A legrangosabb német tudományos elismerést kapta társaival Karikó Katalin

A koronavírus elleni vakcinát is kifejlesztő Karikó-Türeci-Şahin kutatói hármas az mRNS-terápia fejlesztése terén elért eredményeikért kapták a díjat. Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díj 70 éve Németország legmagasabban jegyzett tudományos elismerése, amit közösen nyert el a Biontech három irányítója – írja a Szegedi Tudományegyetem közleménye, ahol Karikó Katalin is diplomázott, illetve dolgozott. Karikó nyolc éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló, németországi egyetemeken orvosként végző, majd vállalkozóvá lett török-német Özlem Türeci és Uğur Şahin házaspárral. A felek a saját kutatási eredményeiket ötvözve alkottak új terápiás módokat az mRNS-technológia használatában.

„Az mRNS-ek olyan hírvivő molekulák, amelyek a sejtmagban lévő DNS-től a riboszómákhoz szállítják a genetikai információt, ahol a fehérjeszintézist irányítják. Így a genetikai információ biológiai funkcióvá alakul át” – részletezte az mRNS funkcióját a díjat odaítélő bizottság.

Karikó arra talált megoldást, hogyan lehet tompítani a szervezet saját védelmi válaszát a szintetikus mRNS ellen, és ennek következtében hogyan lehet jelentősen növelni a sejten belüli fehérjetermelést. A Türeci-Şahin házaspár rendkívüli precizitással módosították az mRNS különböző szerkezeti összetevőit, ezzel alkalmasabbá vált rák elleni oltóanyagként. A kutatók közös eredményeként sikerült gyulladást nem okozó mRNS-alapú vakcinákat fejleszteni, igazolt sikerük felgyorsította az mRNS-alapú technológiai platformnak a létrehozását, amely „csodafegyverként” paradigmaváltást indít el az orvostudomány egyes területein. A kutatóhármas korábban a legmagasabb fokú spanyol tudományos díjat, az Asztúria hercegnője kitüntetést is elnyerte. Karikó ezen kívül a svájci Reichstein-érmet is kiérdemelte.

Forrás: forbes.hu, fotó: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close