Kultúra

A tatabányai lány párjával alkotott olyan rövidfilmet, amely könnyet csal a szemekbe

Komoly témát feszeget a tatabányai fiatal, Vasas Petra és párja, Králl Kevin együttműködésében elkészített animációs film. Az ifjú alkotók a roma holokausztnak emléket állító rövidfilmnek a Tükörkép nevet adták. – A film alapötletét az augusztus 2-ai emléknap adta. Sokan talán nem is tudják, hogy 1944. augusztus 2-án hajnalra kivégezték az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor utolsó 3000 roma származású rabját. Mi az ő, és minden áldozat emlékére készítettük el ezt az animációs rövidfilmet – mesélte a kemma.hu-nak Vasas Petra, a film társproducere.

Az alkotást a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója, Králl Kevin rendezte, aki jelenleg mozgógépkultúra és médiaismeret alapszakon film­készítőnek tanul. Gyerekkora óta a filmek szerelmese, részt vett már élőszereplős filmek munkálataiban is, a Tükörkép a harmadik saját rendezésű animációs filmje. Az előző kettő műve, a Cigaretta és a Hatalom már meghódították mind a magyar, mind a nemzetközi fesztiválokat.

– Részemről ez volt az első film, amiben produktívan részt vettem, de biztosan nem az utolsó, mert hatalmas élményt jelentett a munkálataiban részt venni. Az elkészítés során Kevin írta, festette meg a háttereket, illetve a figurák egy részét, és a vágást, utómunkázást is ő végzi. Én a figurákat alkottam meg, illetve közösen végeztük a produceri munkát. A közös munka mindkettőnk számára nagyon izgalmas és különleges volt. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni az egész munkafolyamat során. Ilyenkor azért sokat számít az, hogy mekkora az összhang a csapat tagjai között – mesélt élményeiről a lány.

– A filmben egy láthatatlan emberi alakot követhetünk végig a hóesésben, aki elhagyja a tábor területét. Egy gyufaszállal és egy gyufásdobozzal a kezében keresni kezdi önmagát, a múltját, a kultúráját és az identitását – mindezt a mészárlás közepette. Erről szól a film, de nem szeretnék többet elárulni róla, hiszen igyekeztünk egy olyan alkotást készíteni, ami mindenki számára tágabban értelmezhető – számolt be Petra.

– Azt gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy elmondom: legutóbbi görög utazásunk is megihletett. A továbbiakban újabb film készítését tervezzük, természetesen ez szorosan kapcsolódni fog majd Görögországhoz és a kultúrájához.

Forrás: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close