Gazdaság

Már a totálkáros roncsautók ára is elszállt

A roncsautó-árverező amerikai vállalat, a Copart a héten tette közzé legfrissebb gyorsjelentését, amiben arról számolt be, hogy az új és használt autók árának idei csillagászati növekedése miatt a roncsautók árai is jelentősen emelkedtek.

Jeffrey Liaw, a Copart vezérigazgatója a befektetőknek tartott tájékoztatón elmondta, hogy az erős használtautó-árak a roncsautók “rekordszintű átlagos eladási árai” mögött álló legfontosabb hajtóerő.

A Copart a biztosítók által totálkárosnak ítélt roncsautók árverésére specializálódott. A járműveket árverésre bocsátják, és gyakran olyan vállalatok vásárolják meg, amelyek alkatrészként használják a roncsautókat.
A roncsautók eladási árai a legutóbbi negyedévben 20,7 százalékkal emelkedtek a 2020-as év azonos időszakához képest, az április végével zárult három hónapban 48 százalékos, az azt megelőző negyedévben pedig 35 százalékos volt a drágulás.

A cég vezérigazgatója, a Jefferies munkatársának, Bret Jordannek elmondta, hogy a biztosítók a korábbiaknál gyorsabban teszik totálkárosra az autókat, mert a mai autókban alkalmazott technológia annyira kifinomult, hogy sok esetben például túl drága lenne kicserélni és újrakalibrálni az érzékelőket egy kisebb koccanásnál. Az áremelkedés a biztosítóknak jelentősebb gazdasági ösztönzést ad arra, hogy a javítás helyett a Copart árverésre bocsássa az autót.

A roncsautóárak emelkedésének másik oka, hogy az autóiparban tapasztalható ellátási láncbeli problémák miatt nehezebb új alkatrészeket találni, ami növeli a használt alkatrészek iránti keresletet. Emellett a magasabb fémárak miatt a roncsautók vonzóbbá váltak a bontók számára.

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close