Közélet

Ez a 4 leghatékonyabb önérvényesítő módszer

Hogyan érjük el, amit szeretnénk, anélkül, hogy megbántanánk másokat? Az asszertivitás során saját érdekünket érvényesítjük mások megsértése nélkül, és „win-win helyzet” teremtünk meg. Ehhez ajánljuk a következő technikákat.

  1. Énüzenetek alkalmazása: A saját érzelmek, gondolatok bemutatása a másik viselkedése nyomán. Például „Szomorú lettem, hogy ezt csináltad” vagy „Nagyon örültem, amikor meghallottam”. (Thomas Gordon amerikai pszichológus nyomán)
  2. Békére törekvő szóhasználat: Erőszakmentes kifejezésmódok, gesztusok, megnyilatkozások. Például ahelyett, hogy „Ez szemétség volt tőled” inkább „Ez nem volt túl szép húzás tőled”, vagy „Maga nem normális” helyett „Tudja, hogy most miket beszél?”.
  3. Vitakultúra: Értő meghallgatás, elfogadás (Carl Rogers amerikai pszichológus nyomán), értelmezés, aztán érvelés, egészséges vita, meggyőzés. Többek között: „Ha jól gondolom, te azt mondod… én azonban arra gondoltam.”
  4. Rugalmasság: Kompromisszumkészség addig a határig, amíg még nem sérti az önérvényesítést. Szóbeli megnyilvánulás: „Ok, ez is egy lehetőség” vagy „Aludjunk rá egyet, és beszéljük át újra”.

Forrás: hvg.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close