Közélet

Novák Katalin: Az emberi életet védeni kell

Az emberi élet védelmének fontosságáról beszélt a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Debrecenben, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő, Immánuel Otthon és Iskola új épületének ünnepélyes átadásán.

Az emberi életet a fogantatástól védelem illeti meg, védeni kell minden körülmények között. Akkor is, ha csak kevéssé szembetűnő, vagy teljesen látható az élet és a test tökéletlensége – mondta Novák Katalin. A család erőforrás, tehát védeni kell, akkor is, amikor nehézségei vannak, és akkor is, amikor látszólag könnyebbek a hétköznapjai – fogalmazott a miniszter. Novák Katalin elmondta, a magyar kormány anyagi támogatást nyújtott az otthon bővítéséhez. Ez is csak töredékében tudja kifejezni azt a munkát és szolgálatot, amelyet az otthon alkalmazottai végeznek – tette hozzá.

Jövő év január 1-jétől a minimálbér szintjére emelkedik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák emlékeztetett: a kormány 2019. január 1-jén vezette be a gyodot, ezt a támogatási formát a halmozottan sérült, súlyos fogyatékossággal élő gyermekek családjai igényelhetnek.

A gyod összege jelenleg havi 147 ezer forint, de jövőre ez ismét emelkedik és eléri a minimálbér szintjét – mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a kormány 2019 óta több lépésben emelte az akkor még ápolási díjnak nevezett juttatás összegét.

A gyod emelése jelentős segítség lesz a súlyosan, halmozottan sérült, önellátásra képtelen gyermekeket nevelő családoknak – tette hozzá Novák Katalin.

Forrás: magyarhirlap.hu, fotó: ak.sze.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close