Közélet

7 mindennapos szokás, ami súlyosan károsítja a vesét

A vesék rendkívül fontos feladatokat látnak el, nélkülözhetetlenek a folyadékháztartás irányításában és a méregtelenítésben is. Megtisztítják a szervezetet az anyagcsere során keletkező salakanyagoktól, és eltávolítják a felesleges folyadékot. Ezenkívül hormonokat is termelnek, amelyek a vörösvértestek előállításában, a vérnyomás szabályozásában és a csontok szilárdságának megőrzésében segítenek.

Az életmód jelentősen befolyásolja a páros szerv működését, a népbetegségnek számító magas vérnyomás, illetve a diabétesz növelik a krónikus vesebetegség kialakulásának valószínűségét. A probléma eleinte nem okoz különösebben kellemetlen vagy látványos panaszokat, ezért gyakran már előrehaladott stádiumban kerül diagnosztizálásra. A mindennapok során a rizikótényezőkre való odafigyelést meghálálja a vese.
Vannak, akik a legkisebb fájdalmat érzékelve egyből gyógyszert kapnak be. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható népszerű készítmények, nem szteroid gyulladáscsökkentők általában minden háztartásban megtalálhatók. Gyakori probléma, hogy sokan átlépik az ajánlott mennyiséget.

A magas sófogyasztás nem tesz jót a vesének, idővel jelentősen emelheti a vérnyomást, ami a krónikus vesebetegség egyik legfőbb kockázati tényezője. A szakemberek a sóbevitel csökkentését javasolják, ebben segíthet, ha az egészséges és finom fűszerek mennyiségét növeli a főzés során az ember. A WHO ajánlása szerint a napi maximális sóbevitelnek 5 grammnak kell lennie, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg, ez a vese mellett a szívet is védi.

A foszfor a szervezet működéséhez, különösen a csontok egészségéhez fontos ásványi anyag, a szükségletet a táplálkozás bőven fedezi. A kutatók szerint problémát jelent, ha valaki túlzottan sokat fogyaszt belőle, márpedig a feldolgozott élelmiszerek előnyben részesítésével ez könnyen megtörténhet, ráadásul ezek a táplálékok jellemzően jelentős sótartalommal is bírnak. A magas foszforszint többféleképpen is károsíthatja a testet, gyengítheti a csontokat, szív- és érbetegségek kialakulásához vezethet. Krónikus vesebetegség esetén a vese nem tudja kellő mértékben eltávolítani az anyagot, de egészséges szerv esetén is káros hatással lehet.

A megfelelő hidratáltság támogatja a vese munkáját, segíti a nátrium és a toxinok eltávolítását. Az elegendő vízfogyasztás ráadásul az egyik legjobb védekezési mód a vesekövek ellen. Az előrehaladott vesebetegséggel élők folyadékbevitelét olykor korlátozzák, ám az egészséges felnőtt embereknek napi körülbelül két literre kellene törekedniük, a legjobb, ha ez a mennyiség főként vízből kerül fedezésre.

Az alváshiány a test egészére rossz hatással van, ez alól a vese sem jelent kivételt. Az alvászavarok és a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti kapcsolat már régóta ismert, ám egyre egyértelműbb, hogy a pihenés a vesét is befolyásolja. A vesefunkciót az alvás-ébrenlét ciklus irányítja, és azt is megfigyelték, hogy azoknál a betegeknél, akik nem pihennek eleget, a szerv működésének hanyatlása is felgyorsul.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás ugyancsak a vesebetegségek rizikótényezői között szerepelnek. A rendszeres nagymértékű alkoholfogyasztás, ami napi több mint négy italt jelent a szakértők szerint, jócskán növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát, a binge ivás, vagy rohamivás pedig a vesefunkció hirtelen romlásához, akár veseelégtelenséghez is vezethet. Még nagyobb a kockázat azoknál, akik a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mellett még láncdohányosok is, náluk a becslések szerint körülbelül 5-ször akkora a valószínűsége a krónikus vesebetegség létrejöttének.

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close