Közélet

Heteken belül jön az Android 12

A Google a napokban elérhetővé tette az Android 12 ötödik, egyben utolsó publikus béta verzióját a Beta programban résztvevő Pixel telefonokra. Ez azt jelenti, hogy utána a következő kiadás már a stabil, élesítésre kész operációs rendszer lesz, amit minden támogatott eszköz tulajdonosa letölthet. A keresőcég tájékoztatása szerint az operációs rendszert „a következő hetekben” adják ki teljes fényében.

Az új rendszerről szóló korábbi pletykák leginkább a kezelőfelület nagy frissítését emelték ki, és most a Google is elmondta: ez az eddigi legtestreszabhatóbb OS, amihez egy új Material Design formanyelv társul, a „Material You”. A testreszabhatóság alatt azt kell érteni, hogy nem csak a widgeteket és ikonokat váltogathatjuk, de egészen részletekbe menően meghatározhatjuk, mit szeretnénk látni a kijelzőn. A rendszer kap egy automatikus témaválasztót is, ami az éppen beállított háttérképhez illeszkedő megjelenítési beállításokat javasol. Színesebbek és frissebbek lesznek az értesítési ablakok, a kapcsolók, a widgetek, animációk, a gombok lekerekítettebb formát kapnak.

A Google természetesen nem csak a kozmetikázásra ment rá, erősít adatvédelemben is. Az Android 12 kap egy új adatvédelmi irányítópultot (Privacy Dashboard), ahol többek közt megnézhetjük, hogy egyes appok pontosan milyen adatainkhoz férnek hozzá, és egyszerűbben kezelhetjük a számukra adott jogosultságokat. Beállítható lesz, hogy egyes appok csak nagyságrendileg lássák a tartózkodási helyünket, és az időjárás-előrejelző szoftverek használhatóvá válnak a pontos lokáció megadása nélkül. A képernyő tetejére egy új indikátor is érkezik, ami egyértelműen mutatja, mikor fér hozzá a kamerához, vagy a mikrofonhoz egy app, amit a felbukkanó gyorsbeállítás panelen rögtön letilthatunk.

Forrás: 24.hu, fotó: napidroid.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close