KiemeltKözélet

Tavaly 57 ezer édesanya kapott adómentességet

Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél – tájékoztatta az MTI-t Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a családok 2011 óta egyre nagyobb összegű és egyre többféle kormányzati támogatással számolhatnak.

Tavaly újabb elemmel bővült a családi kedvezmények köre, 2020. január 1-jétől már egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem kell fizetniük a keresőtevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van. A mentesség ugyanis nem csak a vér szerinti gyermek után jár, és a már felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni. Fontos az is, hogy az szja-mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt.

Az adóhivatali adatokból kiderült, hogy hónapról hónapra egyre több négy- vagy többgyermekes anya élt az adómentességgel. Az első hónapban, vagyis 2020 januárjában 38 ezer, februárban már 42 ezer anya érvényesítette a kedvezményt az adóelőlegéből. Sokan, mintegy 12 ezren csak a 2020-ról szóló szja-bevallásukban jelezték, hogy jár nekik a kedvezmény, és utólag éltek a mentességet kínáló szabállyal. Tavaly tehát 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya mentesült az szja-fizetési kötelezettség alól.

A korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, ráadásul a gyermekek után járó szja-kedvezmény és a nagycsaládos anyák élethosszig tartó adómentessége révén soha nem látott összeg maradhat 2022-ben a családoknál, amit a családi adóvisszatérítés még tovább növelhet. Ha ugyanis a gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a gyermekes családok az átlagjövedelemig a jövő év elején visszakapják az idén szja címén befizetett adójukat. Jövőre január 1-jétől pedig újabb mentesség lép életbe: a 25 évnél fiatalabbakat az átlagbér mértékéig szja-mentesség illeti majd meg, ez nagyjából 300 ezer fiatalt érinthet.

Forrás: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close