Közélet

Robban a belföldi turizmus, szinte teljesen megtelnek a vidéki szállodák

 

A magyar turizmus újkori történelmében július 24-én volt a legtöbb belföldi vendég Magyarországon, közel 150 ezren. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója ezt az állami szervezet honlapjára feltett podcast beszélgetésben jelentette be. A belföldi turizmus motorjának számító SZÉP Kártyánál is rekordfeltöltést és –költéseket regisztráltak. Augusztusra újabb csúcsdöntés várható, mert egyes vidéki szállodák 98 százalék feletti szobafoglaltságról számoltak be. Az átlag 75 százalék körül van. Egyes budapesti szállodák jó hetet zártak a Forma 1-es hétvégén, és reménykednek a többnapos Szent István ünnepségsorozatban, hogy végre tényleg több vendégéjszakát töltenek majd el a fővárosban a vidékiek.

Július végéig 103 milliárd forintot költöttek el a belföldi turisták a hazai szálláshelyeken. Ez majd 19 százalékkal több, mint a tavalyi 87 milliárdos forgalom. A vendégéjszakák száma 17 százalékkal emelkedhetett. Kétszámjegyű volt a vendégnövekedés Sopronban, Tokajon, a Mátrában és Debrecenben. Szeged, Gyula, Budapest és környéke viszont gyengébben teljesített. „Budapestre belföldi turisták nem nagyon akarnak jönni, a hirdetések ellenére sem. Ez egy nagyon komoly kihívás a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség számára, hogy a vidékieket miért nem lehet a fővárosba csábítani” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A hazai turizmusirányításért felelős szervezet vezetője a honlapjukra felrakott podcast-ban azt is megemlítette, hogy július 24-én nyaraltak az eddigi felmérések szerint a legtöbben. 181 753-an töltötték a szabadságukat magyar szálláshelyeken. Ebből 33 ezer volt külföldi vendég. 4 ezren voltak a németek a Balatonnál, 2350-en töltötték a nyarat a lengyelek Debrecenben, a Balatonnál és a Mátra-Bükk térségében. A csehek a Balatont és Sárvárt 2000-en vették igénybe. Sok volt a szlovák turista is, ők egyébként idén a legjobb vendégek a költéseik alapján. 13 ezer vendég volt Budapesten. 12 200 külföldi, 800 belföldi. 30 százalék volt a fővárosi hotelek szobakihasználtsága. 6600 szálláshelyből 5500 van csak nyitva Budapesten, a járványzárlat utáni újrakezdés nem mindegyik szállásadónak jött össze.

A júliusi adatok szerint idén hétköznap vannak többen a Balatonnál. A drágább hétvégi szállásárakra válaszul döntöttek úgy a hazai turisták, hogy inkább a hétköznapokra foglalnak többen. „Nemcsak a Balaton, hanem a dél-alföld, Eger és a Mátra-Bükk térsége is jól teljesített. Vidéken 45-50, Budapesten csak 30 százalékos volt a hotelek szobakihasználtsága. Egyértelmű, hogy júliusban belendült a hazai turizmus” – adott értékelést a Portfolio-nak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Azt is megemlítette, hogy a Forma 1-es hétvége néhány budapesti szállodának 70-75 százalékos kihasználtságot hozott. A szobaárak átlagban 8-10 százalékkal emelkedtek, összességében azonban nem alakult ki árverseny a vidéki szállodák között.
„Ez alól némi kivételt jelent a Balaton, ahol hotelenként és településenként eltérő mértékben emelkedtek az árak. Balatonfüreden, a 4 csillagos szállodák vendégéjszakái 20 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor” – tette árnyaltabbá a képet Baldauf Csaba.A magyar szállodák és éttermek szövetségének elnöke azt is megjegyezte, hogy a júliusi rekordforgalmat várhatóan simán megdöntik majd augusztusban.

A vidéki szállodák szobafoglaltsága a nyár utolsó hónapjára 75 százalék körül lehet. Egyes nagyobb szállodáknál előfordulhat 90 százalék feletti foglaltság is. A budapesti szálláshelyek előfoglaltságáról még nincs adat, de erősen reménykednek a fővárosi szállodatulajdonosok abban, hogy a több napos Szent István napi ünnepségsorozat meglátszik majd az augusztusi számaikban. A szakemberek abban bíznak, hogy ha van program, akkor lesz miért maradniuk a vidéki turistáknak Budapesten.

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close