Gazdaság

A tanulók harmada nem engedheti meg magának a saját lakás bérlését

A tanulók 35%-a nem tudja megengedni magának a lakásbérlést az amerikai egyetemi városokban – derül ki a Realtor, amerikai ingatlan-kereskedelmi portál felméréséből. A megkérdezettek 19%-a válaszolta, hogy miközben tavaly nem szorultak szülői segítségre, addig idén már máshogy nem tudnák fizetni az albérletet. Úgy tűnik, nem csak itthon okoz gondot az egyetemistáknak az emelkedő albérletárakkal való küzdelem.
A megfizethető lakásoknál tapasztalt hiány az Egyesült Államokban is drasztikus áremelkedéssel járt. Amerikában a medián albérletár a tavalyi év azonos időszakához képest így 8,1%-kal nőtt, és elérte az 1575 dollárt. Nem meglepő módon a felmérésben megkérdezettek 44%-az ingatlanpiacot hibáztatta a lakhatásai problémáiért.

A Realtor elemzője szerint tovább nehezíti a helyzetet, hogy az egyetemvárosok nem csak a diákok számára váltak kedvező célponttá, de a nyugdíjasoknak és a távmunkában dolgozók számára is – a kínálat nem tudja lekövetni a hirtelen megemelkedett keresletet, ami pedig így az árakra felhajtó erővel bír.

Az árakra viszont nem csak a megugró kereslet, hanem a különös szezonális körülmények is hatással vannak. A diákok normális esetben ekkortájt már lefixálták őszi lakhatásukat, azonban idén sokan kivártak, mivel nem tudni, hogy az egyetemek csak online vagy fizikailag is megnyitják-e kapuikat.
A felmérés szerint a tanulók 34%-a még nem véglegesítette a szeptemberi lakhatását. A lakhatási probléma sokaknál vezetett életmódváltáshoz, ahogy a Realtor szerint a tanulók 21%-a spórolási szándékkal inkább hazaköltözött szüleihez, 13% inkább lakótársat fogad, 10% pedig inkább igényeiből ad lejjebb, hogy csökkentse kiadásait.

A lakásbérlés nehézségeivel a hazai hallgatóknak is meg kell küzdeniük, ugyanakkor ők egy némileg más lakáspiaccal néznek szembe. A lakbérek a járvány beköszöntével ugyanis meglehetősen visszaestek – a tavaly év végi mélyponton a csúcshoz képest közel 20%-kal voltak alacsonyabbak országosan az átlagos bérleti díjak. Azóta az árak persze visszakapaszkodtak és hallgatók jelenleg a körülbelül a tavaly nyári árakkal számolhatnak. “A 2021 első hat hónapja során kötött bérleti szerződések alapján Budapesten az egyszobás garzonlakások havonkénti átlagára 100 ezer forint körül alakult, vidéken ugyanez 70 ezer forintba került. A kétszobás lakások bérleti díja Budapest belvárosában a legmagasabb, itt átlagosan 168 500 forintért lehetett bérelni, míg Budán 147 500 forint volt a bérleti díj középértéke, a legolcsóbb kétszobás lakásokért a külső pesti kerületekben átlagosan 131 ezer forintot kellett fizetni. Vidéken egy ilyen lakás átlagára 105 ezer forint volt. Az ennél nagyobb lakásokat jellemzően több egyetemista közösen bérli, de igazi megtakarítást csak a külső pesti kerületekben és a vidéki városokban lehetett elérni ily módon: egy három szobás lakásért Budán 210 ezer forintot kértek, a pesti belvárosban az átlagos bérleti díj 178 ezer forint volt, a külső pesti kerületekben pedig 153 ezer forint körül alakult, míg vidéken 135 ezer forint volt az átlag.” – nyilatkozta korábban Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Forrás: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close