Közélet

A zöld kávé 3 áldásos hatása

Nincs is annál jobb, mint egy ízletes reggeli kávéval indítani a napot, ami nemcsak finom, de frissítő, élénkítő hatással is bír, hogy könnyedén átvészeld a kihívásokkal teli délelőttöt. A kávéfogyasztás áldásos hatása azonban nem merül ki ennyiben: a finom, gőzölgő, illatos nedűvel a fogyást is elősegítheted.

Abban a pillanatban, hogy megiszol egy csészényivel belőle, a szervezetedbe jutó koffein hatékonyan stimulálja a hasnyálmirigyben termelődő lipáz nevű enzimet, ami a zsírok bontásában játszik fontos szerepet. Ugyanakkor a kávéban található serkentő vegyületeknek hála remekül fokozza az anyagcserét, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig a sejtek közt megrekedt fölösleges folyadéktól is segít megszabadulni.

A zöld kávé abban különbözik a feketétől, hogy nem pörkölik meg, így nyers marad, íze pedig sokkal enyhébb, mint egy erős feketének. A nyers kávébabokban található klorogénsav – amely pörkölés során elveszne – antioxidánsként ismert, valamint segít a glükóz szervezetben való egyenletes, lassú felszabadulásában, ennek köszönhetően a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell elválasztania, hogy a glükózt – vércukrot a sejtekbe juttassa, így a vércukorszintet is szinten tartja. Magas vércukorszint estén a maradék vércukor zsírrá alakul, és beindul a zsírraktározás.

Kutatások is igazolják a zöld kávé hatékonyságát. Egy 2007-es tanulmány szerint túlsúlyos embereken végeztek kísérleteket három hónapon keresztül. A résztvevők mindennap 11 grammból készült zöld kávét fogyasztottak, míg a kontrollcsoport ugyanennyi fekete kávét. A zöld kávét fogyasztók a 12. hét végére átlagosan 5,4 kilótól szabadultak meg a kontrollcsoporttal szemben, akik átlagban csupán 1,7 kilót fogytak, így a kutatás alapján elmondható, hogy a zöld kávétól háromszor gyorsabban fogyhatsz, mint a feketétől.

A zöld kávé koffeintartalmának köszönhetően a feketéhez hasonlóan csökkenti az éhséget, kutatók erre két hipotézist állítottak fel: A kávé csökkenti az éhségérzetért felelős hormon, a gherin, valamint a zsírsejteket termelő leptin szintjét, miközben növeli az úgynevezett PYY – étvágyat gátló – hormonok szintjét, azaz kevésbé lesz az ember éhes.

A kávé étvágycsökkentő hatása a tesztital elfogyasztása utáni 60-120 percig tart, azaz ennyi ideig képes csökkenteni az éhséget.

Ahogy a hagyományos fekete kávét, úgy a zöld kávét is érdemes cukor, illetve méz nélkül fogyasztani a fogyókúra idején, helyette használj valamilyen édesítőt, például sztíviát. A bioboltokban szemes, illetve őrölt változat is kapható, elkészítési módját a csomagolás hátulján olvashatod. A mennyiségre zöld kávé esetében is érdemes figyelni: 2-3 adagnál semmiképpen se lépd túl a napi fogyasztást, lefekvés előtt négy órával pedig már nem ajánlott inni belőle. Epe- és szívpanaszok esetén érdemes a koffeinmentes változatot választani.

Forrás: femina.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close