Közélet

Hogyan lehet napelemekkel spórolni a fűtésszámlán?

A napenergia a Napból érkező elektromágneses sugárzás, amely hő és fény formájában éri el a Földet. A napenergia hasznosításának két módja létezik: aktív és passzív. A passzív módszer esetében az ingatlan tájolása és az ingatlan szerkezete a meghatározó, melynek során az épület az üvegházhatást használja fel energiatermelésre. Ezzel a téli hónapokban is jelentősen csökkenhet a fűtésköltsége, hiszen a napsütés felmelegíti a lakás levegőjét, napközben alacsonyabb fokozaton mehet a fűtés, vagy akár ki is kapcsolhatja.
Az aktív energiatermelésnek két módja van: az első módszer a Nap energiáját hővé alakítja, ez legfőképpen napkollektorokkal történik. Ez az eszköz elnyeli napsugárzás energiáját, és azt hőenergiaként adja tovább a napelemes rendszer további elemének. A másik mód a napenergia közvetlen felhasználásnak a napelemekben kereshető. Ezek fotovoltatikus, illetve termokémiai úton, a napsugárzásból közvetlenül állítanak elő elektromos áramot.

A környezettudatosság szép és hasznos dolog, de a legtöbb ember nem feltétlenül a bolygóra gondol, amikor nagy összegeket költ napelemek telepítésére, hanem arra, hogy milyen anyagi előnyökkel jár majd, ha napenergiával fogja fedezni a háztartás energiaszükségleteit. Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás áramszámlája 10-15.000 forintos sávban mozog. Tekintve a napelemes rendszerek telepítésének költségét, első ránézésre nem tűnik túl jó befektetésnek, pedig hosszú távon megéri!
Ha csak a meglévő villanyszámla kiváltásra használja, akkor a napelem egy hosszú távú befektetés, melynek átlagos megtérülési ideje 10 év. Másfelől a napelemek felhelyezése kiváló alkalom lehet az egész háztartás energetikai korszerűsítésére is. Ilyenkor lehet a régebbi, kedvezőtlen fogyasztású nagy háztartási gépeket újabbakra cserélni, valamint, ha a fűtést is napenergiával szeretné megoldani, akkor nyilvánvalóan a gázkazán cseréje is elkerülhetetlen.
A fentiekből jól látszik, hogy ha a háztartás minden energiaszükségletét elektromos árammal fogja fedezni, akkor havi szinten sokkal nagyobb összeget fog megtakarítani, mint a kiindulási 10-15.000 forint. Persze a napelemek költségén felül a teljes háztartás energetikai korszerűsítése nem olcsó mulatság, de hosszútávon sokkal jobban megéri, hiszen ebben az esetben csak a vízdíjat kell majd fizetni, minden másról a Nap fog gondoskodni.

Az árammal való fűtés a leginkább megéri az új építésű ingatlanoknál, ahol a fűtés energiaigénye nem több évente 50 kWh/négyzetméter értéknél, házfelújítás után, ha megtörténik a szigetelés, valamint az elektromos hálózat korszerűsítése, illetve a ritkán használt épületeknél, helyiségeknél, melyeket csak alkalmanként fűtenek. Akkor fog jól járni az elektromos fűtéssel, ha a háznak megfelelő hőszigetelése, valamint megfelelően záródó nyílászárói vannak, a felszerelt napelemek kellő hatékonysággal működnek, azaz megfelelő méretű és tájolású a rendszer, vagy ha a fűtőtestek is megfelelő állapotban vannak. Ha például otthon üzemeltet valamilyen kisvállalkozást, megéri napelemekre váltani. Ilyen lehet egy otthoni fodrászüzlet, cukrászda vagy akár egy autószerelő műhely. Az így megtakarított költség miatt a vállalkozás szolgáltatásait olcsóbban lehet kínálni, mint a vetélytársak, ezzel piaci előnyhöz jutva, vagy ugyanolyan áron árusítani, de a megtakarítás miatt extra haszonra szert tenni.

Mindig bízza szakemberre a napelemes rendszerek felszerelését, hiszen ők az elejétől a végéig, a kezdeti tervektől kiindulva, az engedélyeztetésen keresztül egészen az üzembe helyezésig mindent kézben tartanak. Mindig körültekintően járjon el, hogy milyen napelemet is szereltet fel: csakis olyan gyártó termékét válassza, amelynek van európai ügyfélszolgálata, így az esetleges meghibásodás esetén nem kell egy tengerentúli gyártóval egyeztetni.

A napelem ma már nem a jövő zenéje, hanem nagyon is a jelen energiaforrása. Érdemes időben váltani napelemekre, hiszen a világ egyre inkább a megújuló energiaforrások kiaknázására, azon belül is a napenergiára összpontosít.

Forrás: kemma.hu, fotó: innovativnapelem.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close