Közélet

Ma már minden harmadik ember küzd valamilyen allergiával!

Az allergia kialakulásában az örökletes hajlam mellett döntő szerepe van a környezeti hatásoknak, mert leginkább ezek határozzák meg, ki válik ténylegesen allergiássá. Az elmúlt két évtized megfigyelései alapján az allergiát kiváltó anyagok és a légszennyezés együttes jelenléte jelentős mértékben növeli a tünetek megjelenésének valószínűségét. Az életmód az egyik legösszetettebb tényező, amely szerepet játszik az allergia kialakulásában, ennek elemei közé tartoznak például a lakásviszonyok, a munkakörülmények és az étkezési szokások. Ismert allergia-elősegítő tényező a túlsúly, a mozgáshiány, az antibiotikumok indokolatlan használata, de a túlzott tisztaságmánia is.

Az allergiás rhinitis, amit „szénanáthának” is neveznek, valójában egy felső légúti gyulladás, amelyet allergiát okozó anyagok (allergének) váltanak ki. A náthához hasonló tünetekkel jár, azzal a különbséggel, hogy egészen hosszan elhúzódhat. A szervezet „tévedésből” egy valójában ártalmatlan anyagot (pollen, állatszőr stb.) veszélyes anyagként érzékel és harcolni kezd ellene ugyanúgy, mint a kórokozók ellen.

A betegség két fő típusa a szezonális, évszakhoz köthető, illetve a nem szezonálisan jelentkező allergia. Pollenallergia: Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben, azaz hímivarsejtjeiben lévő fehérjék váltják ki. Szezonális allergiának hívjuk, hiszen jellemzően egy-egy évszakban, bizonyos hónapokban keserítik meg a mindennapokat.  Tény: Magyarországon egyre többen szenvednek pollenallergiától, amely jelenleg közel 2 millió embert érint. A pollenérzékenység kialakulásának oka többek között a növényvédő szerek fokozott használata és a parlagfű terjedése.

Porallergia és más, nem szezonális allergiák: Nem szezonális allergiának hívjuk a porallergiát, hiszen nem évszakhoz kötött: egész évben, bármikor kialakulhat. Gyakori a porallergia ott, ahol jelen van a poratkák ürüléke, továbbá egyes gombafajok váltanak ki allergiás reakciókat, illetve sokaknál a háziállatok szőre vagy nyála okoz panaszokat.

Ételallergia: Az ételallergiánál a táplálék vagy annak valamelyik összetevője válthat ki allergiás reakciót, illetve létezik az ún. keresztallergia is: ilyenkor a táplálékban jelen lévő fehérje nagyon hasonlít azokhoz a (pollen)fehérjékhez, amelyekre az illető valójában allergiás, és ez váltja ki a reakciót. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek, általában szigorú diétás előírások szerint élik az életüket, hiszen az allergizáló élelmiszert vagy élelmiszercsoportot ki kell hagyniuk az étkezésükből.

Egyéb gyakran előforduló tényezők: A leggyakrabban előforduló pollen- és állatszőr-allergián túl a hormonális változás (terhesség), bizonyos vegyszerek, illetve gyógyszerek is kiválthatnak allergiás reakciókat. A háztartásban használatos aeroszolok, a levegőbe juttatott permetezőszerek ugyancsak okozhatnak – és okoznak is – allergiás tüneteket.

Az allergia kezelésében leggyakrabban alkalmazott antihisztaminok többsége a patikában már vény nélkül is kapható. Az allergiás reakciót a szervezetben a nagy mennyiségben termelődő hisztamin váltja ki. Az így kialakult allergiás tüneteket csökkentik az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek.

Az allergiás tünetek ellen egyéb módszereket is bevethetünk: az orrnyálkahártya gyulladása esetén hasznos lehet a tengervizes orröblítés, amellyel kíméletesen távolíthatjuk el az orrjáratokból az allergiát okozó anyagokat. Tanácsos továbbá gyakran kezet és arcot mosni, illetve a hajat akár naponta is megmosni, hiszen így is számos irritáló anyagtól szabadulhatunk meg.

Forrás: nlc.hu, fotó: wikipedia.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close