Gazdaság

Európában elsőként vehető fel a harmadik oltás Magyarországon

Országszerte készülnek a kórházak a harmadik körös oltásokra. Hétfőtől kezdődik, Európában elsőként Magyarországon. A szakemberek szerint főként az időseknek és a krónikus betegeknek érdemes kérniük az emlékeztető vakcinát, és azoknak, akiknek gyengébb az immunrendszerük. A háziorvosi rendelőkben és az oltópontokon adják majd be az oltást. Időpontot foglalni az interneten kell – hangzott el az M1 Híradójában.

Az oltás folyamata változatlan. Alapos vizsgálat után adják be a vakcinát. Két dózis feltétlenül kell a teljes védettséghez. Vasárnaptól Európában elsőként Magyarországon már a harmadik vakcina is felvehető. Az eeszt.gov.hu internetes oldalon egyszerűen, néhány kattintással tudnak időpontot foglalni azok, akiknek a második oltásuktól már eltelt legalább négy hónap. De a háziorvosok is beadják az újabb dózist. Ehhez külön hozzájáruló nyilatkozat kell, amely megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Kérik, hogy aki teheti, otthon nyomtassa ki és már kitöltve vigye magával a dokumentumot. A kórházak felkészültek.

Az orvosok a korábban adott vakcinákhoz képest más típusút javasolnak, mert az eddigi tapasztalatok szerint az oltáskombinációkkal érhető el a legnagyobb védelem. Az AstraZeneca, a Janssen és a Szputynyik után például Pfizer, Moderna és Sinopharm ajánlott. És ugyanez fordítva. Az mRNS oltások után inaktivált vagy vektorvakcinát érdemes adni.

A harmadik oltást elsősorban az időseknek és krónikus betegeknek javasolják, valamint azoknak, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Rusvai Miklós víruskutató az M1-en hangsúlyozta: a delta variáns itt van és terjed, a társadalmi immunitáshoz még legalább egy-másfél millió embernek kellene beadni a koronavírus elleni védőoltást.

„Minél többen vannak azok, akik nem oltatták magukat, annál nagyobb valószínűsége van annak, hogy a járvány gyorsan terjed, felerősödik, és adott esetben még azokra is átcsaphat, akik oltatták ugyan magukat, de kevésbé erős immunrendszerrel rendelkeznek, nem elég erős az immunitásuk. Tehát, mindannyiunk számára fontos lenne, hogy minél kevesebb oltatlan ember maradjon a közösségben” – fogalmazott a víruskutató.

Pfizer után már Modernával is lehet oltani a 12 éven felüli fiatalokat. Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség döntése után itthon is elérhetővé teszik ezt a vakcinát. A fiatalok szülei a szokott módon online, vagy a háziorvosuktól kérhetik az oltást, de a tanévkezdés előtt az iskolák is szerveznek majd oltási kampányt azért, hogy a 12 és 18 év közötti korosztályban is minél többen védve legyenek a fertőzés súlyos szövődményeitől.

Forrás: hirado.hu, fotó: koronavirus.gov.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close