Sport

Meghajolt Cseh László előtt az újdonsült olimpiai bajnok

Cseh László hetedik lett 200 méter vegyesen a tokiói olimpián. A magyar úszólegendának ez volt az utolsó versenye, befejezte sikerekben gazdag pályafutását. A finálé után a kínai Vang Sun – aki Ázsia-rekorddal megnyerte a számot – kezet fogott, majd meghajolt a 35 évesen visszavonuló Cseh előtt.

Cseh László úgy véli, szépen tudta lezárni pályafutását, hálás azért, hogy ott lehetett a tokiói olimpián, és döntőt úszhatott 200 méter vegyesen. Tizenkilenc év versenyzés a nemzetközi mezőnyben, sorozatban öt olimpiai szereplés (Athén, Peking, London, Rio, Tokió), hat ötkarikás érem (négy ezüst, két bronz), két nagymedencés világbajnoki cím, rengeteg Eb-győzelem.

„Ébredés után kicsit elérzékenyültem, mert rájöttem, hogy ez az utolsó úszásom. Idősebb koromra én is érzékennyé váltam, megérintett, de jóleső érzés volt. A fehérjeturmixomat már nem kevertem be ma reggel, mert tudtam, hogy nincs mire. Megpróbáltam beleadni mindent ebbe a döntőbe, sajnálom, hogy az időeredmény nem lett jobb. Most már lesz időm élvezni az életet „– kezdte a vegyes zónában Cseh László a finálé értékelésével, majd kicsit bővebben beszélt tokiói tapasztalatairól.

„Nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Még a mai verseny előtt rájöttem arra, hogy hálás lehet azért, hogy itt vagyok, így le tudtam magamban zárni ezt az egészet. Ha otthon, tévéről nézem, biztos, hogy csak magamban mérgelődtem volna, hogy ennyit én is tudok, ott lenne a helyem. Örök életemre ez járt volna a fejembe, úgyhogy már az egy fontos lépcső volt, hogy itt vagyok. Szép volt a lezárás, az időeredmény picit jobb is lehetett volna. Most már mosolygok, de az elégedetlenség mindig ott van bennem” – folytatta a 35 éves úszóklasszis, visszatekintve eddigi pályafutására is.

„Mindenkinek ilyen szép lezárást kívánok, és ennyi olimpiát. Nem érzem ezt át igazán, nem gondolok bele, hogy az évek alatt mennyi mindent elértem, de lassan kezdem elhinni és felfogni, hogy nemcsak annyi volt, amikor rosszul úsztam vagy ötödik lettem, hanem rengeteg gyönyörű verseny volt benne. Csak én ezeket hajlamos vagyok szőnyeg alá söpörni, és csak azzal foglalkozni, ami kevésbé jó. Nem éreztetem magammal eléggé azt, hogy mennyi csodálatos eredményt el tudtam érni. Annak idején ezt sulykolták belém, hogy ha jó vagy, az természetes, ha rossz vagy, akkor azért te vagy a hibás egyedül. Szerencsére az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy ez változzon. Sikerült fejben annyit fejlődnöm, hogy tényleg érzem a változást” – foglalta össze röviden Cseh László karrierjét, aki megköszönte a biztatást az úszótársaknak és mindenkinek, aki korán kelt, hogy megnézze az utolsó úszását. Csodálatos élménynek nevezte, hogy ennyien szurkoltak neki.

Forrás, fotó: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close