Közélet

A rossz tartás mobilozás közben izomgyengeséghez, porckorongsérvhez is vezethet!

Komoly következményei lehetnek annak, hogyha valaki helytelenül tartja a fejét

.
Teknősbékanyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nemcsak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa erről az egyre gyakoribb jelenségről beszélt.

Akkor beszélünk előretolt fejtartásról, amikor egy személy a természetes pozíciótól eltérően úgy tartja a nyakát és a fejét, mintha közelebbről szeretne látni valamit. Ez igen tipikus például mobiltelefon-használat során, ezért is születhetett meg az sms-nyak kifejezés.

Ugyanakkor teknősbékanyak kialakulásához vezethet a rossz alvási pozíció, a nehéz hátizsák, táska rendszeres cipelése, a varrás, az autóvezetés, a felső hát izmainak meggyengülése, valamint olyan sérülések, mint például az ostorcsapás, és olyan betegségek, mint az arthritis és egyes csontdegenerációk. Ez a tartás elsősorban azért veszélyes, mert így a fej jelentősen nagyobb terhet jelent a gerincnek. A Spine-health tanulmánya szerint egy átlagos, helyesen tartott fej 4,5-6,3 kilogrammnyi súllyal nehezedik a gerincre, de minél előrébb toljuk a fejünket, ez a súly annál inkább nő.

Ennek következményeképp idővel a sms-nyak a nyaki hajlító izmok megnyúlását és meggyengülését okozza, míg más izmok, például a nyaki feszítő izmok és a váll, a mellkas izmai megrövidülnek, és túlzottan megterhelődnek. Mindenképpen cél tehát, hogy a helyes testtartás és egyensúly visszaálljon. Kezdetben az sms-nyak nem okoz problémát, de idővel ez a tartási rendellenesség egyre több, egymásra rakódó panaszhoz vezet, amelyeket összefoglaló néven előretolt fejtartás szindrómának, vagyis tünetegyüttesnek neveznek. Az első tünetek a fájdalom és a merevség érzése a nyakizmokban. Később ez a fájdalom akár tartóssá is válhat, kialakulhat a krónikus fej- és nyakfájás, valamint a kar- és kézzsibbadás. Kevesen gondolnak rá, de az sms-nyak idővel rendszertelen légzéshez is vezethet, mivel a helytelen tartás miatt a mellkas felső része kitágul, míg az első rész összehúzódik, ami megzavarja az egészséges, szabályos légvételt. Ezeken felül kialakulhat egy tartós egyensúlytalanság, idegi becsípődések, és a nyaknál megjelenhet az úgynevezett özvegypúp, amelynek oka, hogy a szervezet zsírszövettel védi a gerincet a közvetlen nyomástól. Mivel pedig a gerincoszlop elé helyezett fej súlya komoly terhet ró a porckorongokra, azok deformálódhatnak, vízhiányossá válhatnak, ez pedig alapját képezheti a porckorongsérv kialakulásának is. Elsődlegesen, fontos, hogy legyünk tudatában a test- és fejtartásunknak, és próbáljuk azt tudatosan visszaállítani az egészséges pozícióba. Különösen azoknak fontos ez, akiket a tevékenységük hajlamosít az sms-nyak kialakulására, tehát például számítógépes munkát végzőknek, varrónőknek, sofőröknek és persze a telefonnal rengeteg időt töltő fiataloknak. A helyes tartás visszaállításához nagyon fontos szakorvos és/vagy gyógytornász segítségét kérni.

Forrás: femina.hu, fotó: fajdalomkozpont.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close