Közélet

Újfajta közlekedési pontrendszert vezet be a rendőrség

20 éves a Közúti közlekedési előéleti – vagyis inkább büntető – pontrendszer, amelyben különböző szabálysértésekért a jogszabályban meghatározott számú pont jár, 18 pont elérése után pedig ideiglenesen bevonják a jogosítványt. A Közúti közlekedési előéleti pontrendszerrel ellentétben a várhatóan augusztus első napjaiban indul az OBBPoint nevű alkalmazás, amelynek használói akkor kapnak pontokat, ha szabályosan közlekednek – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu oldal. A rendőrség applikációja folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPoint-ot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, megkapja a jutalompontjait, amelyeket később be lehet váltani kedvezményekre, vagy ajándékokra.

Berzai Zsolt alezredes ORFK-OBB titkára alapján azt írják a Közlekedéstudományi Intézet oldalán megjelent cikkben, hogy az applikáció és maga a rendszer nem alkalmas arra, hogy ennek alapján bírságolják meg azokat, akik esetleg nem tartották be a sebességhatárokat. Az applikáció nincs az autóhoz kötve és bármikor kikapcsolható. Attól kezdve senki nem látja, hogy hol van a telefon, igaz, szabályos közlekedés esetén jutalompontokat sem kap a játékos.

Berzai ugyanakkor nem zárta ki, hogy azokat az útszakaszokat, ahol az app szerint még azok is gyakran túllépik a megengedett sebességet, akik amúgy szabályosan közlekednek, a rendőrség felveszi a sebességmérésre javasolt útszakaszok közé.

Forrás: hvg.hu, fotó: hellovidek.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close