Közélet

A drágább naptejek nem feltétlenül védenek jobban

Tombol a nyár, érkezik az újabb hőhullám. Amikor legszívesebben már a bőrünket is levetnénk, na akkor kell csak igazán vigyáznunk az egész testünket beborító, legnagyobb felületű szervünkre.  A bőr ugyanis nem felejt. Egy mai sérülés, súlyosabb leégés, jó pár év után is okozhat komoly problémát. Fokozottan igaz ez a gyerekekre, az ő bőrükben ugyanis még nem alakultak ki bizonyos védekezési mechanizmusok.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt 25 naptejet tesztelt laboratóriumban és önkénteseken: 17 féle 30 faktoros felnőtt és 8 féle 50+ faktoros gyermekeknek szánt terméket. Mérték a termékek UVB és UVA sugárzás elleni hatékonyságát, vizsgálták a gyakorlati használatukat, a naptejek környezetre való hatását és a termékek címkéjének információtartalmát is. Az önkéntesek pedig pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait is, mint például a beszívódás gyorsasága, a termékek állaga, a ragadás-mentesség, a zsírmentesség vagy a készítmény illata.

A vizsgált naptejek ára széles skálán mozog – 600-8000 forint/100 milliliter tartományban –, ám az eredmények ezúttal is azt mutatják, hogy az ár és a termék minősége nem feltétlenül egyenesen arányos – emeli ki a TVE tesztje. Az élen drágább márkákat találunk, így például a Biotherm és a La Roche Posay egyes cikkelemeit, de nem sokkal maradtak le a Lidl és Rossmann sajátmárkás termékei sem. Az első és az utolsó helyen szereplő fényvédő készítményért is 10 ezer forint körüli összeget kell otthagynunk az üzletben, miközben 1600 forintért is hozzájuthatunk több, az élmezőnyben végzett termékhez. A lista végén szereplő három termék esetében a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérés kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Ám összességében nem volt akkora az eltérés, hogy egy adott termék elbukjon a teszten.

A kutatások eredménye szerint a legtöbb ember nem használ megfelelő mennyiségű naptejet ahhoz, hogy a termék ki tudja fejteni a feltüntetett SPF szerinti védelmét. Mindig inkább több krémet használjunk, mint kevesebbet. Az SPF amúgy az angol „Sun Protection Factor” kifejezés rövidítése, amely fényvédő faktor, és a termék UVB sugarak elleni védelemének hatékonyságára utal. A fényvédő faktor azt jelzi, hogy a termék használatával, mennyivel több időt tölthetünk a napon, anélkül, hogy leégnénk. (Egy egészséges felnőtt hozzávetőleg 20 percet tud a napon tölteni leégés nélkül.)

Aki bizonytalan abban, hogy mikor van szükség naptejre, figyelje az időjárás-jelentést: az abban közölt UV index általában jó támpontot ad. A mutató a sugárzás erősségi szintjét adja meg 1-től 9-ig. Ha az érték 1-2 közötti, akkor az UV sugárzási szint gyenge, míg 8 felett nagyon magas. 3 feletti értéknél már érdemes naptejet használni. Figyelem! Magas UV sugárzás azonban nemcsak nagy melegben fordul elő. A naptejjel a legjobb a napozás előtt negyedórával bekenni magunkat, amit – szakértők szerint – két óránkét érdemes ismételni. Ám úszás után és izzadás esetén hamarabb is szükségessé válhat a krém újbóli felvitele.

Forrás: magyarnemzet.hu, fotó: manna.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close