Gazdaság

Ausztráliában rendezik a 2032-es nyári olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán, tokiói 138. teljes ülésén az ausztráliai Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok rendezési jogát. Az 1956-os melbourne-i és 2000-es sydney-i olimpia után az ország harmadszor lesz házigazda a nyári játékok történetében.

Scott Morrison ausztrál kormányfő úgy nyilatkozott, hogy „csak világvárosok nyerhetik el az olimpia rendezésének a jogát, így ez nagy elismerése Brisbane-nek. Az országunk számára is komoly előrelépést jelent ez a döntés, mert célunk, hogy olyan nagy eseményeket rendezzünk, melyek gazdasági növekedést eredményeznek, egyúttal társadalmi előnyökkel is járnak az elkövetkezendő évekre.”

A döntésnél sokat nyomott a latban, hogy a sportlétesítmények jelentős része már készen van a választott helyszínen, mivel itt rendezték a 2018-as Nemzetközösségi Játékokat, és a helyiek rendelkeznek a nagy sportversenyek rendezéséhez szükséges tapasztalattal is.

A 2020-as tokiói játékokat pénteken nyitják meg egy év halasztás után. 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont a nyári játékoknak.

Forrás/fotó: portfolio.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close