Közélet

6 fontos dolog, amire figyelnie kell asztmásoknak

Nyáron több tényező miatt is fokozottan oda kell figyelniük magukra azoknak, akik asztmában szenvednek. Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt valaki szabadtéri programot szervez.

A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban – dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa figyelmezteti az érintetteket. A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható, ezek belélegezve az asztmásoknál jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket. Asztmások esetében különösen a talajközeli ózon és a kisméretűrészecske-szennyezés értékének emelkedése okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén.

A légszennyezettség nem csak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonában található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteit.

A nyári időszakban inkább a kora reggeli órákra időzíts, ha például a szabadban szeretnél futni, kerékpározni! Tervezd meg úgy az útvonalat, hogy a forgalmas közlekedési útvonalakat elkerüld! Indulás előtt nézd át az aktuális légszennyezettség-jelentést, és csak akkor indulj útnak, ha az adott napra vonatkozó értékek a normál szint alattiak! Aki allergiás asztmában szenved, a pollenjelentést se felejtse el! Magas pollenkoncentráció vagy nagy hőség esetén inkább fontold meg, hogy zárt térben edzel, ilyenkor élvezd inkább a légkondicionálóval felszerelt edzőtermek kényelmét! Ha nem szeretnél lemondani a szabadban végzett mozgásról, akkor csökkentsd a fizikai aktivitás mértékét vagy az idejét! 30 perc helyett tervezd 20 percesre az edzést, megerőltető futás helyett végezz inkább laza kocogást! Ne felejts el a kezelőorvossal egyeztetni a szabadban végzett sportolásról! A szakember tanácsokat adhat a sport mellett szükséges gyógyszerekkel kapcsolatban is, amik hozzájárulnak, hogy a tünetek rosszabbodását elkerüld.

Forrás: femina.hu, fotó: patikaplus.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close