Közélet

Miről árulkodik a magas pulzus?

Magas pulzusról, vagyis a tachycardiáról a hivatalos definíció szerint akkor beszélhetünk, ha a pulzusszám meghaladja a 100 ütemet percenként. Ennek az állapotnak számos kiváltó oka lehet, akár a szív belsejében, akár azon kívül. A szapora pulzust leggyakrabban a testben zajló egyéb folyamatok váltják ki. Ha a testet fájdalom, fertőzés, vérveszteség éri, a pulzusszám jelentősen megnőhet, méghozzá annak érdekében, hogy vért juttasson a létfontosságú szervekhez. Fájdalom hatására például fokozódik a stresszhormonok termelődése, amely közvetlenül megnöveli a pulzusszámot a szív receptorain keresztül.

A fizikai aktivitás intenzitásának növekedése szintén megemeli a pulzusszámot, hiszen a szív ilyenkor csak gyorsabb pumpálással képes kellő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz juttatni a sejteket. A magas pulzusszám hormonproblémákat is jelezhet, tünete lehet például a pajzsmirigyhormon túltermelődésének. Amikor a test sokkos állapotba kerül, akár belső, akár külső okokból, a pulzusszám szintén jelentősen megnő. Például, ha a szívműködés súlyosan károsodik, a szív megpróbálja kompenzálni azt a szívverés sebességének növelésével.

A szapora szívverés különféle szívritmuszavarok tüneteként is jelentkezhet. Ezek közül is a leggyakoribb az úgynevezett pitvarfibrilláció, mely szabálytalan, heves szívveréssel jár, melyhez mellkasi fájdalom, szédülés, légszomj, illetve általános fáradtság is társul. A pitvarfibriállációt kiválthatja magas vérnyomás, tüdőembólia, ahogy koszorúér-betegség vagy szívizom-gyulladás tünete is lehet. Előfordulásának valószínűsége a 60 év feletti korosztálynál a legnagyobb és az életkor előrehaladtával tovább növekszik. Szintén viszonylag gyakori, szapora pulzusszámot kiváltó rendellenesség a szupraventrikuláris tachycardia, amikor a szív elektromos rendszerében „rövidzárlatok” következnek be. A gyors szívverés néhány percig, de akár órákon keresztül is eltarthat.

A pulzusszámot megemelheti még különféle élelmiszerek, illetve stimulánsok fogyasztása is. Ilyenek a cukrok és finomított szénhidrátok, melyek a szervezetbe jutva megnövelik az adrenalinszintet, melynek hatására a pulzus is szaporábbá válik. Az alkoholfogyasztás szintén összezavarja a szívverést. Felpörgetik mindemellett azt a drogok – például a speed, az ecstasy – is, de akár bizonyos gyógyszerek, így például asztma esetén alkalmazott készítmények, vagy fogyókúrás tabletták egyes hatóanyagai is.

Forrás: nlc.hu, fotó: hazipatika.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close