Közélet

Ehetsz konyakmeggyet, ha vezetsz?

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy néhány szemmel több konyakmeggyet fogyasztott el, mint tervezte. Ilyenkor nehéz megsaccolni, hogy vajon lehet-e volán mögé ülni. A legtöbb konyakmeggyes dobozon ez áll: az alkoholtartalom legfeljebb 5% (V/m). A szervezetre gyakorolt hatása többek között függ attól, hogy éhgyomorra vagy vacsorát követően etted-e, és a testsúlytól is. Házi tesztelésünk eredménye szerint négy darab konyakmeggy elfogyasztását követően a szonda 0,5 ezreléket mutat, tíz perccel később már csak 0,4 ezreléket. Tehát a konyakmeggy fogyasztást követően érdemes várni legalább fél órát, mielőtt autóba ülnél.

Az ittas vezetésre vonatkozó 156/2009. (VII.29.) kormányrendelet szerint, ha a vezető szervezetében 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, a sofőr 30 ezer forint bírságra számíthat. 0,3-0,5 ezrelék közötti véralkoholszint esetén 100 ezer forintos bírság szabható ki. Ezekben az esetekben nem bűncselekmény, hanem közigazgatási szabályszegésről beszélünk.

Amennyiben azonban a szonda 0,25 milligramm/liter, a vérvizsgálat 0,5 gramm/liter feletti értéket mutat, hivatalosan is ittas vezetésről van szó, ami bűncselekménynek minősül. Ilyen esetekben a pénzbüntetés mellett a vezetői engedélyt is bevonják. A zéró tolerancia ellenére 0,1 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációig még nem büntetnek, mert a szervezet maga is előállíthat olyan vegyületeket – például érettebb gyümölcsök elfogyasztását követően – melytől elszíneződik a szonda.

Forrás: femina.hu, fotó: gettyimages

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close