Közélet

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki: 4 centis jég és hatalmas felhőszakadás jön

A meteorológia a heves zivatarok veszélye miatt másod, míg a felhőszakadások miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a megyénkre. A rettentő kánikula után a hét végére felfrissül térségünk a levegő, bár az előrejelzések szerint mindez olyan felhőszakadások, jégeső kíséretében történhet, amiről szívesen lemondanánk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom megyére a heves zivatarok miatt másodfokú narancssárga, míg a felhőszakadások miatt elsőfokú citromsárga figyelmeztetést adott ki. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Az előrejelzések szerint zivatarokra péntek reggeltől kora délutánig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, 1-2 centimétert elérő jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 kilométer/óra, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, de helyenként akár 4+ centiméter jégátmérő) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-50 milliméter csapadék) is kísérheti.

Forrás: kemma.hu, fotó: delmagyar.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close