Közélet

Forró, száraz napok jönnek

Jól szellőztessük át a lakást, keddtől erősödik a felmelegedés, kezdődik a harmadik hőhullám!

Müller Cecília országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére szerda 0 órától péntek 24 óráig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délután.
Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
Az NNK és az OKF arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Azt is kiemelték, hogy 11-15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.
 
A közlemény szerint a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
 
Forrás: hvg.hu, fotó: holiday-home.hu
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close