Közélet

Szijjártó Péter: nem lehet ideológiai kérdést csinálni az oltóanyagok ügyéből

Magyarország és a Seychelle Köztársaság is sikeres oltási programot hajtott végre, aminek az a kulcsa, hogy egyik országban sem tekintették ideológiai kérdésnek az oltóanyagok ügyét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Louis Sylvestre Radegonde-dal, a Seychelle Köztársaság külügyi és turisztikai miniszterével találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország és a Seychelle Köztársaság saját kontinensükön éllovasnak számít az oltási programja miatt.

Magyarországon Európa leggyorsabb oltási programját hajtották végre, pénteken elérhetik az 5,5 millió beoltottat, ami egyedülálló eredmény – jelentette ki. Hozzáfűzte: a Seychelle Köztársaság pedig Afrikában elsőként kezdte el oltási programját, és mára a lakosság 70 százalékát beoltotta. Kifejtette: az oltóanyagok ügyét nem ideológiai kérdésnek tekintették, hanem az emberélet megmentésének lehetőségét látták a vakcinákban, ezért keleti és nyugati oltóanyagokat is alkalmaztak, így sikerült elérni, hogy megvédték az emberéleteket és gyorsan újra tudták indítani a gazdaságot.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy aktív turisztikai és oktatási kapcsolat van a két ország között, és aláírtak egy megállapodást egy ösztöndíjprogramról, amelynek értelmében a Seychelle Köztársaságból 10 hallgató kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken. Közölte: fontosnak tartják a gazdasági együttműködés fejlesztését is, ezért megkezdik a tárgyalásokat a beruházásvédelmi, és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásról. A Seychelle Köztársaságban egy jelentős magyar beruházás már van, egy szállodaberuházás, amely Kelet-Afrika legnagyobb magyar beruházása lehet – tette hozzá.

A külügyminiszter kitért rá: az EU-t érő biztonsági kihívások jelentős része Afrikából indul ki, ezért fontosak az olyan felelősségteljes országok, mint a Seychelle Köztársaság, amely a terrorizmussal és a tömeges illegális migrációval szemben is határozottan fellép. Louis Sylvestre Radegonde hangsúlyozta: baráti a kapcsolat a két ország között, és szeretnék az együttműködést további területekre kiterjeszteni. A politikus köszönetet mondott Magyarországnak a felajánlott ösztöndíjakért, továbbá azért, amiért Magyarország a nemzetközi fórumokon – különösen az EU-ban – támogatja az országát.

 

Forrás: MTI, fotó: wikipedia.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close