Közélet

A magas vércukorszint 7 fontos tünete

Ha ismételten mérünk magas vércukorszintet, kezdődő cukorbetegségre kell gondolni, vagy ha a diabétesz már ismert, akkor a kezelés nem megfelelő, így azt módosítani kell. A magas vércukorszint esetén a kezelt cukorbetegségnél gondolni kell arra is, hogy magas glükózszintet okozhat a megelőző alacsony vércukorszintre adott hormonális válasz is.Hiperglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomri állapotban 7 mmol/l feletti, vagy étkezés után másfél órával a 8 mmol/l értéket meghaladja. Amennyiben ez ismételten előfordul, prediabéteszt, illetve cukorbetegséget jelez. A már ismert cukorbetegek esetében is előfordulhat magas vércukorszint, aminek az oka lehet kísérőbetegség, de a nem megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos gyógyszerek is előidézhetik.

Fontos a vércukorszint mielőbbi normalizálása, ugyanis hosszú távon különféle szövődményeket okozhat: szív- és érrendszeri problémákat, vesebetegséget, szembetegséget, neuropathiát, a lábon fekélyeket. Kezelés nélkül a hiperglikémia diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet, ami egy életveszélyes állapot, és feltétlenül kórházi kezelést igényel. A hiperglikémiának nem minden esetben vannak tünetei, sőt ez egyénenként is változhat, ki milyen értékek esetén tapasztal panaszokat. Ha lassan, fokozatosan alakul ki, hosszabb ideig észrevétlen maradhat.

Általánosságban az alábbi tünetek hívják fel rá a figyelmet: fokozott szomjúság/vizelési inger, száraz bőr, fáradékonyság, álmosság, lassabban gyógyuló sebek, koncentrációs nehézségek, homályos látás, ketontestek jelenléte.

Magas vércukorszintet gyakran a felderítetlen diabétesz okoz, ám előfordulhat azoknál is, akik tudnak az állapotukról, kezelés alatt állnak, mégis hiperglikémia lép fel náluk. Ennek okai a következők lehetnek: nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása, étkezési ritmus felborulása, nem megfelelő időpontban alkalmazott gyógyszerszedés, inzulinbeadás, stressz, a megszokottnál kevesebb testmozgás, gyulladásos megbetegedés, fájdalom, műtét, fertőzések, egyéb gyógyszerek szedése, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, hormonális hatás gyermekeknél, terhesség során.

Amennyiben magas a vércukorszint, és most kerül felismerésre, úgy meg kell kezdeni a diabétesz kezelését. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, ha már kezelés alatt áll a beteg, akkor ki kell deríteni, hogy mi okozza a problémát. Ehhez a beteg, a diabetológus és a dietetikus közös munkája szükséges. Meg kell találni az okot, hogy vajon az alkalmazott gyógyszer/inzulin, netán a diéta hibája, esetleg a beteg életmódja okozza az eltérést.

Forrás: femina.hu, fotó: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close