Kultúra

A tatabányai kórház dolgozója és orvosai is miniszteri elismerést kaptak Semmelweis-napon

Semmelweis-napi elismeréseket adott át dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban. A június 29-i ünnepségen Batthyány-Strattmann László-díjban 24-en részesültek, 33-an kaptak miniszteri elismerő oklevelet, és a Szent Borbála Kórház két orvosa és egy munkatársa is a díjazottak közt volt. A díjakat Kásler Miklós és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át.

Az EMMI tájékoztatása szerint az egészségügy területén végzett magas színvonalú szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Málik Zoltán, a kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálynak főorvosa, Osvai Máté László, a Csecsemő és Gyermekosztály gyermekgyógyász szakorvosa és Páll Mónika, a Pénzügyi és Számviteli Osztályának pénzügyi csoportvezetője.

Dr. Kásler Miklós ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy Semmelweis Ignác munkásságát a szolidaritás, az együttérzés, az igazságosságba vetett hit és az emberi élet szolgálata jellemezte. A politikus az orvostudomány Prométheuszaként jellemezte Semmelweis Ignácot, aki látta az emberiség bajait és igyekezett segíteni azokon. Ezt a szellemiséget követik a kitüntetettek is, tette hozzá. A miniszter megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány elején, amikor jóformán semmit nem lehetett tudni a vírusról, a betegség terjedéséről és lefolyásáról, ő maga is Semmelweishez hasonlóan járt el: patológus professzorokat kért meg, hogy a betegségben elhunytakat vizsgálva határozzák meg a patológiai folyamatokat, majd a betegség klinikai lefolyását a patológiai eredményekkel összevetve próbálták értelmezni. – Semmelweis Ignác szellemisége tehát ma is „itt van közöttünk” – mondta a miniszter. Kásler Miklós szerint Semmelweis Ignác tragédiája, hogy ugyan halála után 25-30 évvel olyan megtisztelő állandó jelzőket kapott, mint „az anyák megmentője”, „a legnagyszerűbb ember”, vagy az „orvostudomány Luther Mártonja”, életében nem tudta elérni, hogy alkalmazzák felfedezését.

Forrás: kemma.hu, fotó: obuda.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close