Közélet

Íme pár tipp, amivel el lehet űzni a lakásból a hangyákat

Nem egy irigyelni való pillanat, amikor valaki hangyákat talál a lakásában: általában a konyhában, az étkezőben és a nappaliban fordulnak elő, ahol ételmorzsákat találnak, de mivel a víz is vonzza őket, a fürdőben is felbukkanhatnak. A falak tövében, a nyílászáróknál, apró réseknél, a konyhaszekrényen és más, különböző felületeken is tetten érhetők.

Ha érintett vagy a problémában, jelenlétükkel nem kell megbarátkoznod, ám agresszív irtószerek alkalmazására sem lesz szükség. Olyan megoldások is léteznek, melyek nem tartalmaznak erős vegyi anyagokat, így akár kisgyerek vagy házi kedvenc mellett is alkalmazhatod őket. Ezek a módszerek állatvédőként is szimpatikusak lehetnek számodra, mivel nem okozzák ezeknek az élőlényeknek a halálát, csupán elveszik a kedvüket attól, hogy a lakásba telepedjenek.

Mivel a hangyák kifejezetten irtóznak bizonyos szagoktól, illetve illatoktól, elűzésükben ezeknek hasznát veheted. Az egyik, amit nem kedvelnek, az ecetszag: tégy tömény ecetet egy vattapamacsra, és töröld át vele azt a területet, ahol a hangyákat láttad. Beválhat a citromos áttörlés is. Készíts egy csésze víz és fél citrom levének a keverékéből elegyet, és ezzel törölgesd le a szóban forgó részeket.

Különböző illóolajak is segíthetnek: három kiváltképp, a borsmenta-, az eukaliptusz- és a levendula-illóolaj is. Ezeket egy mécsesben könnyűszerrel párologtathatod, de még egyszerűbb, ha csepegtetsz belőlük pár pöttyöt egy-egy vattakorongra, és elhelyezed ezeket a lakásnak azokon a pontjain, ahol az apró betolakodókat észlelted. Bizonyos fűszerek is meghozhatják a kellő hatást: szórj fahéjat vagy borsot oda, ahol a hangyákkal találkoztál. A fahéj illatától irtóznak, így messze el fogják kerülni a lakást. A bors erős illata abban segít, hogy a lakásban fellelhető élelmiszerek illatát ne érezzék meg ezek a kártevők. Végül, akár a babahintőpor is beválhat, ugyanis illata elriaszthatja a hangyákat: szórj belőle azokra a részekre, ahol a hangyák előfordultak, vagy dörzsölj valamennyit egy vattakorongra, és azt helyezd ki a lakás különböző pontjain.

A hangyák távoltartásában is, mint mindig, a megelőzés a legjobb eszköz. Fontos a szemetes kellő gyakoriságú ürítése, a felületek rendszeres tisztán tartása, a megfelelő törölgetés és porszívózás, hogy sehol se maradjon csalogató ételmaradék vagy morzsa. Az is fontos, hogy a fürdőben és a konyhában ne maradjanak nagy, nedves felületek, hiszen a víz is vonzó a hangyák számára. Óva intenénk a szódabikarbónás és sütőporos hangyairtástól: bár sokak szerint remek megoldás, ezek valójában csalogatják a hangyákat, és miután ettek belőlük, csúnyán szétrobbantja a szervezetüket, ami nem túl humánus, ráadásul szennyezi is a lakást.

Forrás: femina.hu, fotó: hellovidek.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close