Közélet

ÉRDEMES LESZ ESTE FELPILLANTANI AZ ÉGBOLTRA! JÖN AZ ÉV UTOLSÓ SZUPERHOLDJA

Június különleges hónap volt csillagászati szempontból, hiszen a tizedik napján gyűrűs napfogyatkozásban lehetett részünk, ami a világ több pontján is rendkívül látványos volt, június 23-ról 24-re virradó éjszaka pedig különleges hagyományok kísérik az év legrövidebb éjszakáját. Azonban a június 24-ről 25-re forduló éjszakát sem szabad kihagyni a felsorolásból, hiszen csütörtök este érkezik az év utolsó szuperholdja, ami fényével beragyogja majd az éjszakai égboltot.

A szuperhold jelensége annak köszönhető, hogy a Hold nem tökéletes körben kering a Föld körül, ez pedig azt jelenti, hogy pályáján mozogva hol közelebb, hol távolabb kerül bolygónkhoz. A legközelebbi pontot perigeumnak, a legtávolabbit pedig apogeumnak nevezik. Amikor a perigeum közel egybeesik a teliholddal, a holdkorong látszólagos nagysága megnő.

A NASA szerint a szuperholdak akár 14%-kal nagyobbak és 30%-kal fényesebbek, mint a hagyományos teliholdak. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületeken eperholdként ismerik a jelenséget, hiszen az epertermesztés időszaka ekkor zárult le, és ilyenkor élvezhették a friss gyümölcsöt. Sok európai országban pedig rózsaholdként hivatkoznak rá, hiszen ekkor borulnak teljesen virágba a rózsák. Idén három szuperholdról is beszámoltak, áprilisban és májusban is megfigyelték a csillagászok, az utolsóra pedig most, június végén kerül sor. a szuperholdak akár 14%-kal nagyobbak és 30%-kal fényesebbek, mint a hagyományos teliholdak. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületeken eperholdként ismerik a jelenséget, hiszen az epertermesztés időszaka ekkor zárult le, és ilyenkor élvezhették a friss gyümölcsöt. Sok európai országban pedig rózsaholdként hivatkoznak rá, hiszen ekkor borulnak teljesen virágba a rózsák. Idén három szuperholdról is beszámoltak, áprilisban és májusban is megfigyelték a csillagászok, az utolsóra pedig most, június végén kerül sor.

 

Forrás: femina.hu, fotó: turistamagazin.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close