Gazdaság

VARGA MIHÁLY: NINCS ITT AZ IDEJE A KÖLTSÉGVETÉSI ELVONÁSOKNAK!

A gazdaságpolitikának a beruházások támogatására, a munkahelyteremtésre és az elveszett kapacitások pótlására kell összpontosítania; a költségvetésnek biztosítania kell ehhez a forrásokat – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Varsóban a pénzügyminiszteri V4 ülést követő online sajtótájékoztatón kedden. Aláhúzta:most nem a tartalékolás, hanem az újraindítás ideje van, a támogatások túl korai visszavonása lassítaná a kilábalást, komoly kockázatot jelentene a családokra, a vállalatokra és összességében a gazdaságra.

A GDP 30 százalékát megközelítő gazdaságvédelmi intézkedések mellett is a hiány Magyarországon az uniós átlagnak megfelelően alakult, az államadóssági ráta pedig jóval az alatt maradt – jegyezte meg. Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország aggodalommal figyeli a digitális adózás és a globális minimumadó körüli nemzetközi törekvéseket, félő ugyanis szerinte, hogy a valós cél, a digitális cégek megadóztatása ködbe vész, miközben globális adóemeléssel próbálkoznak a nemzetközi fórumokon.

A magyar álláspont világos, Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemelést ír elő és rontaná a magyar versenyképességet – szögezte le. Az ország számára a 9 százalékos adókulcs valódi, termelő beruházásokat jelent, az emelés több ezer magyarországi vállalkozást érintene hátrányosan, munkahelyeket is veszélyeztetne – húzta alá.

Magyarország kormánya a visegrádi együttműködés következő elnökeként elkötelezett abban, hogy folytassa a lengyel irányítás által megkezdett munkát, az együttműködést tovább kívánja erősíteni – mutatott rá Varga Mihály. A magyar elnökség programja, a gazdasági azonosságokra és a közös értékekre-érdekekre alapoz – tette hozzá. Az együttműködési lehetőségeket többek között a gazdaság újraindításában, a jó gyakorlatok megosztásában, a pénzmosás és az adóelkerülés elleni küzdelem folytatásában látja – részletezte utalva arra, hogy kiemelt figyelmet szentelnek az adósságkezelés, a zöld finanszírozás, a pénzügyi digitalizáció és a pénzügyi tudatosság területének is.

A keddi találkozó témáiról beszélve a pénzügyminiszter megjegyezte: újraindítják a visegrádi országok gazdaságát, „azt a motort, amely a korábbi években az Európai Unió növekedésének az egyik fontos erejét adta”. Varga Mihály arra is kitért, hogy 2020-ban mind a négy visegrádi országban a gazdasági visszaesés az uniós átlagnál kisebb volt, idén pedig a gazdaságok teljesítménye megközelíti, sőt el is éri a járvány előtti szintet.

A kormány nemzeti konzultációt indított, hogy a 18 éven felüliek elmondhassák véleményüket az újraindításról, ezt követően lehet meghatározni a hitelmoratórium szűkítésének részleteit – jegyezte meg Varga Mihály.

Forrás: mandiner.hu, fotó: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close