GazdaságKiemelt

MÁR 17 ORSZÁG ELFOGADJA A MAGYAR VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYT

Tombol a nyár, a külföldi turisták felé egyre több ország nyit. A nyaralók is szívesen indulnak világnak – ha mehetnek. Szijjártó Péter külügyminiszter nap mint nap újabb országokat harangoz be, ahol kétoldalú megállapodás rögzíti a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadását. A tárgyalásoknak köszönhetően már 17 országba fogadják el a magyar védettségi igazolványt, erről kedd este kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben.

A külügyminiszter által jegyzett rendelet felsorolja, hogy a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött országokat. Ezek a következők: Albán Köztársaság, Bahreini Királyság, Ciprusi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Kazah Köztársaság, Marokkói Királyság, Moldovai Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Szerb Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna.

Mielőtt valaki elindulna, jobb, ha tájékozódik, ugyanis nem mindenhol elég csak a plasztikkártya. Horvátországba például már úgy utazhatunk, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban, azaz sem védettségi igazolvány, sem oltás igazolása, nincs tesztkötelezettség és karanténkötelezettség. Azonban visszafele már gondban lehet, aki kártya nélkül nyaralt az Adrián: a konzuli szolgálat tájékoztatás szerint kifelé nem, de Magyarország felé kérik a védettségi igazolványt, és ha valaki nem tudja felmutatni, tíznapos karanténba kerül. A konzuli szolgálat honlapján részletes tájékoztatást lehet kapni az országokba való további beutazási feltételeiről.

Forrás: index.hu, fotó: 24.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close