Gazdaság

A JÁRVÁNY ELŐTTI SZINTEN A PANELLAKÁSOK IRÁNTI KERESLET

Válságban is keresik a panellakásokat, Budapesten és vidéken is emelkednek az árak, amit a felújítási támogatás tovább emelhet. Idén januártól május végéig országosan havonta átlagosan 55 ezren érdeklődtek a panellakások iránt, ami meghaladja a járvány előtti – 2019 egészére vonatkozó – havi átlagot. Közben a téglaépítésűeknél a teljes érdeklődés még nem lépte át a pandémiát megelőző szintet, igaz, már nagyon közel van hozzá, derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Budapesten az eladásra kínált panellakások átlagos négyzetméterára június közepén 605 ezer forint volt, ami 6,1 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A megyeszékhelyeken az átlagár 380 forintot tett ki, ami 10 százalékos emelkedést jelent.

A panellakások általában válságállóbbnak bizonyulnak, mint a téglaépítésűek. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy szinte minden nagyvárosban olcsóbbak a panelek, a legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok iránt pedig a legélénkebb a kereslet. Ráadásul többnyire jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek, és a lakótelepek köré rengeteg szolgáltatás épült ki az elmúlt évtizedekben.

Az idén elindult állami lakásfelújítási program – amelynek keretében a gyermeket nevelő háztartások maximum 3 millió forintot visszakaphatnak a felújítás költségeiből – fokozta a használt lakások iránti keresletet. A korszerűsítés pedig az esetek többségében megtérülő beruházásnak mondható. Az ingatlan.com adatai szerint a felújítandóként hirdetett fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 572 ezer forint volt, míg a felújítottaké 619 ezer forintot tett ki, vagyis a felújítás több mint 8 százalékot tehet hozzá egy panellakás árához.

A megyeszékhelyeken a felújítandó paneleknél az átlagos ár 352 ezer forint volt június közepén, ezzel szemben a korszerűsítettként hirdetett társaiktól 394 forintot, vagyis 12 százalékkal magasabb áron szeretnének megválni a tulajdonosok.
Forrás: forbes.hu, fotó: kolofon.blog.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close