Közélet

SZUNDIBŰNÖZÉS – JOBB, HA AZONNAL KIKELÜNK AZ ÁGYBÓL

Reggel felriad az ébresztőóra hangjára, azt kívánja, bárcsak még aludhatna 5-10 percet? Nincs egyedül, szerte a világon igencsak népszerű a telefonos ébresztőórák szundifunckiója. Pedig számos bizonyíték van arra, hogy ez a szokás megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklusát, és fáradtabbnak érezhetjük magunkat tőle, mintha egyszerűen csak kipattannánk (vagy – kászálódnánk) az ágyból.

Az alvásnak ugye különböző fázisai vannak: az első szakasz átmenet az éber és az alvó állapot között, ezt követi a könnyű, illetve felszínes alvás, majd a mélyalvás, végezetül pedig a REM-szakasz, amit erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk, ez a ciklus pedig egy éjszaka alatt többször is megismétlődik. Ideális esetben az utolsó REM-szakasz után ébredünk fel, ám ha utána elszundítunk, és csak rövid időre tudunk visszapilledni, akkor nem tudunk végigmenni újra a különböző fázisokon, valamikor ciklus közben ébredünk fel, aminek meglesz a böjtje.

Dr. Reena Mehra, a Clevelandi Klinika alvászavarokkal foglalkozó munkatársa szerint érdemes odafigyelni arra, hogy körülbelül 7-8 órát aludjunk, és az alvás minősége is megfelelő legyen. Hozzátette, ha valaki ügyel a mennyiségre és a minőségre, mégis úgy érzi, hogy szüksége van a szundifunkcióra, akkor lehet, hogy érdemes felkeresnie az orvosát, mert lehet, hogy egy eddig nem diagnosztizált alvászavar áll a háttérben.

Forrás: nlc.hu, fotó: mindsetpszichologia.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close