Közélet

HATÉKONY AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJA A DELTA VARIÁNS ELLEN!

Az Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok szerint az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (korábban “indiai” néven említett) variánsa ellen. A PHE által pre-print formában közzétett adatok azt mutatják, hogy a Vaxzevria (az Astrazeneca-vakcina) 92%-os hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében és a beoltottak között nem fordult elő haláleset.  A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő – közölte a vállalat. Az enyhe tünetekkel járó fertőzéssel szemben a védőhatás ugyanakkor kissé alacsonyabb hatékonyságot mutat: 74% az alfa és 64% a delta variánssal szemben.

Az elemzésbe 14 019 delta variáns által Angliában okozott, sürgősségi ellátást igénylő esetet vontak be április 12 és június 4 között (közülük 166-an kerültek kórházba). Fontos megjegyezni, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak – áll a cég közleményében.

A fertőzés legújabb hullámát jelentős részben a delta variáns okozza Indiában és világszerte. Az Egyesült Királyságban észlelhető mértékben emelte az esetszámot és átvette a domináns szerepet az alfa (brit) variánstól Skóciában.

Forrás: portfolio.hu, fotó: koronavirus.gov.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close