Sport

EB-LÁZ MAGYARORSZÁGON: BRAVÚR LEHET A PORTUGÁLOK ELLEN?

18 órakor a magyar labdarúgó-válogatott is megkezdi szereplését a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, méghozzá a Puskás Arénában a címvédő portugál csapat ellen. Bár a papírforma egyértelműen a jobb erőkből álló vendégek sikerét ígéri, Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az elmúlt időszakban nem egyszer meglepetést okozott magasabban rangsorolt ellenfelekkel szemben, így – az olaszok után – a második leghosszabb, 11 mérkőzésből álló veretlenségi sorozattal rendelkezik az Eb-résztvevők közül, írja előzetes összefoglalójában az MTI.

A magyarok kiegyensúlyozott teljesítménye nagyban köszönhető a remekül szervezett védelemnek, amelyet Willi Orbán és Szalai Attila neve fémjelez, mögöttük pedig a Bundesliga egyik legjobb kapusa, Gulácsi Péter irányít és véd. Gulácsi és Orbán az RB Leipzig csapatában is együtt játszanak, ahova télen érkezett meg a torna egyik legnagyobb hiányzója, a magyar válogatottat az Eb-re „kirúgó” Szoboszlai Dominik.

De vissza a védelemhez: elsősorban nekik köszönhetően tavaly október óta csupán egyetlen találkozón kapott egynél több gólt a nemzeti együttes, hatszor pedig teljesen sikerült megóvni a kaput. Az Eb alatt budapesti bázissal rendelkező portugálok ennek megfelelően nem is veszik félvállról az összecsapást.

„Nagyon kemény csapat, amely nem ismer elveszett labdát és sosem adja fel” – mondta a magyarokról Danilo, a címvédő középpályása. „Tudjuk, hogy mire számíthatunk tőlük, és felkészültek leszünk, hogy elkerüljük a meglepetést”.

Már csak azért is kifejezetten bravúros lenne, ha a magyarok nem kapnának gólt, mert a portugál csapat, ha lehet, még erősebb lett a támadó szekciójában, mint öt éve volt története első nagy trófeájának elhódításakor. Olyan fiatalok nőttek fel ugyanis az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo mellé, mint Diogo Jota, Andre Silva, Joao Felix és Fernandes.

A magyarok egyik nagy erénye szintén a kiváló csapategység, amiben bízhatnak. Szükségük is lesz rá, tekintve, hogy a középpályáról a két legkreatívabb játékos, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt hiányzik majd sérülés miatt. A két gárda ugyanis az előző Eb-n is azonos csoportban szerepelt, akkor a torna egyik legjobb, legszórakoztatóbb meccsét vívta egymással: a 3-3-as döntetlen a magyarok csoportelsőségét és a portugálok továbbjutását is jelentette egyben. Most ennél óvatosabb mérkőzésre lehet számítani, mivel ezúttal a nyitófordulóban mérik össze tudásukat a felek, míg 2016-ban a harmadik, utolsó körben találkoztak. Ezt leszámítva viszont a két csapat közös múltja hazai szempontból nem sok jót sejtet: a magyarok 13 összecsapásból egyszer sem győzték le Portugáliát és döntetlenre is csak négyszer futotta az erejükből.

A találkozó ma 18 órakor a 2015-ben Bajnokok Ligája döntőt is vezető török Cüneyt Cakir sípjelére kezdődik a Puskás Arénában.

Forrás: forbes.hu, fotó: napi.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close