Közélet

ÓVATOSAN A NAPOZÁSSAL, AZ ÁRNYÉKBAN IS LE LEHET ÉGNI!

Beköszönthet a hőség hét elején, csak kevés zápor, zivatar frissítheti a levegőt. Az Időkép előrejelzése szerint hétfő délután már mindenhol a napsütésé lesz a főszerep, és 23–28 fokig szökik fel a hőmérő higanyszála. A hőérzet ennél is magasabb lehet, és nagyon erős, néhol már extrém tartományban alakulhat az UV-sugárzás.

Török Mária bőrgyógyász szerint a hirtelen jött napos időre még nincs felkészülve a bőrünk, hiszen a téli fehérségünkön még áprilisban és májusban sem javíthattunk a pocsék időjárás miatt. A szakember mindössze tíz perc napozást javasol, annál többet fényvédő nélkül senkinek nem szerencsés a napon lennie. Hozzátette, hogy a szemet még jobban károsítja a napfény, ezért nem csak a bőrünkre kell ügyelni a közelgő hőségben.

Kedden várhatóan megközelítjük vagy elérjük, szerdán át is léphetjük a 30 fokot, így a nyár első hőségnapjai jöhetnek. Az előrejelzések szerint az UV-sugárzás kedden és szerdán is nagyon erős, extrém szintet ér el. A szakember szerint különösen fontos, hogy a gyermekek és a bőrérzékenyek speciális fényvédőt használjanak, ahogyan az utólagos bőrápolás is lényeges.

„A napégés rendkívül roncsolja a bőr kollagénrétegét, emiatt a bőr elvékonyodik, ráncosodik. Ezen már nem tudunk utólag javítani, ellenben a napégés vagy barnulás másik következményét, a bőrszáradást még kezelhetjük. Ezért ajánlott napozás utáni tusfürdő, testápoló használata. Szintén nagyon fontos, hogy például a pattanásos bőrnél romolhatnak az aknés panaszok, ezért speciális fényvédőre van szükség. Szintén különös figyelmet kell fordítanunk a gyermekek bőrvédelmére, a kicsiknek vegyszermentes fényvédőt válasszunk” – tette hozzá Török Mária.

 

Forrás: index.hu, fotó: ujszo.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close