Közélet

EZ AZ ÖT LEGGYAKORIBB KÁRTEVŐ ROVAR A KERTBEN!

Az egészséges, szépen fejlődő zöldségek, gyümölcsök nemcsak öntözést és megfelelő tápanyagú talajt igényelnek, hanem a kártevő rovaroktól is óvnunk kell őket. Mutatjuk az 5 leggyakoribb kerti kártevő rovart.

A régen amerikai krumplibogárként emlegetett rovar valóban a krumplin utazva jutott el hozzánk, és mára sajnos, már jól ismerjük jellegzetes fekete-sárga csíkos külleméről. A burgonya korai hajtásleveleire petéznek, azoknak is az alsó oldalára, így érdemes újra és újra átvizsgálni a növényeket. A krumplibogár nemcsak a krumplira, hanem a paradicsomra, paprikára, valamint a padlizsánra is ártalmas. Ha hullik a zöldséged levele, feltétlenül nézd meg az alsó felét, és keresd a sárga színű petéket.

A káposztabogár piros, fekete mintázatú, gyakran látjuk őket összeakadva közlekedni. Ahogy a neve is jelzi, elsősorban a káposztafélék kártevője, de ha úgy adódik, a sárgadinnyét és a paradicsomot sem veti meg. Persze, a sornak itt még nincs vége: a karfiol, a kelkáposzta, a brokkoli, a padlizsán, az uborka, a borsó és a bab is a menü része – nem mondhatjuk rá, hogy válogatós. A petéi halványzöld-fehéres színűek, és a levelek felső részén fogod őket megtalálni, így viszonylag könnyű őket észrevenni.

Amilyen aprók, olyan nagy bosszúságot okozhatnak a levéltetvek. Apró szívószervükkel a növények nedveiből táplálkoznak, a színük változatos, és egész nyáron át velünk, pontosabban a növényekkel vannak, ha akarjuk, ha nem. Szinte az összes kerti növényen megtelepedhetnek, de a borsón, a dinnyén, a babon, az uborkán, a tökféléken, a káposztán és a paradicsomon érzik magukat a legjobban. A hullámos, bepöndörödő, elsárgult, máskor fekete pöttyökkel teli levél levéltetvekre utal, amik, ha elszaporodtak, nagyon nehéz kiirtani őket, így érdemes időben cselekedni.

A poloska az utóbbi évek egyik legismertebb kártevője lett. Idegesítő, mindent túlél, rettentő gyorsan terjed, és egyelőre semmilyen módon nem tudunk ellene védekezni. A lapos és rendkívül bűzös poloskáknak millió és egy változata létezik a barnától kezdve a feketés-pirosas megjelenésűn át a zöldig. Imádják a zöldségek, gyümölcsök nedveit szívogatni, leginkább a paradicsom és a szőlő az, amire előszeretettel utaznak. Tavasszal a levelek alsó felére petéznek, onnan indul a nyár végi invázió.

A bolhabogarak apró kártevők, amelyek kis harapásokkal haladnak ugyan, de nagy kárt képesek okozni a kertünkben. A nevéhez hű bogár egészen pici, rengeteg változata létezik, de a legtöbb sötét színű. Késő tavasszal a növények töve körül rakják le a petéiket, és a hernyóik a gyökerekkel táplálkoznak. Rengeteg zöldségre károsak: a saláta, a retek, a spenót, a zeller, a kukorica, az uborka, a tök, a padlizsán, a burgonya, a paradicsom és a káposzta sincs tőle biztonságban. Ha a zöldség levelei foltosak, és hervadoznak, annak ellenére, hogy öntözöd, vagy tele van apró lyukakkal, kezdj el gyanakodni!

Forrás: nlc.hu, fotó: gettyimages

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close