GazdaságKiemelt

CSÚCSON A TATABÁNYAI LAKÁSPIAC!

Országos szinten, ahogy a friss tanulmányból kiderül, 2020-ban 19 százalékkal esett vissza az ingatlanpiaci forgalom, de a pandémia nem csökkentette az árakat, bár azok kisebb mértékben emelkedtek, mint egy évvel korábban. Mint kiderült, vidéken továbbra is Tatabányán a legaktívabbak a vevők.

Azt, hogy hogyan pörög az ingatlanpiac egy-egy területen, az úgynevezett forgási sebességgel mutatják be, így érzékeltethető, hogy milyen intenzív a forgalom a helyi adottságokhoz mérten. Ez a viszonyszám az adott időszak során eladott lakóingatlanoknak és az aktuális lakásállománynak a hányadosa. A legmagasabb, 1,6 százalékotot meghaladó kategóriába 11 budapesti kerület mellett a Tatabányai, Siófoki, Dunaújvárosi, Veszprémi, Nyíregyházi, Kazincbarcikai, Debreceni és Salgótarjáni járás tartozik. A vidéki járásoknál a legkeresettebbekben 1,9 százalék körüli a forgási sebesség.

A megyék rangsorában 2020-ban is Fejér került az élre 1,3 százalékos forgási sebességgel, kicsivel megelőzve a hasonló piaci élénkségű Somogyot, Veszprémet, Komárom-Esztergomot és Nógrádot. A forgalom lakásállomány arányában mért mutatójában megyén belül – talán Somogyot és Zalát kivéve – kimagaslanak a megyeszékhelyek. 2,4 százalékos forgási sebességgel újra Tatabánya van az élen, és abban sincs változás, hogy ismét Salgótarján és Nyíregyháza fért még fel a dobogóra. A lista végén álló Kaposvár és Zalaegerszeg mutatója 1,3 százalékos.

Érdekesség, hogy Tatabánya a fővárossal is felveszi a versenyt e tekintetben: csak a nyolcadik és a hetedik kerületben volt nagyobb a forgási sebesség (valamivel 2,4 és 2,6 százalék fölötti értékkel). A 2019-es adatok is Tatabánya elsőségét hozták egyébként ki ebben a rangsorban.

 

Forrás, fotó: kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close