Gazdaság

 A HŰVÖS IDŐJÁRÁS MIATT IDÉN KÉSŐBB ÉRIK A SZAMÓCA

Idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt a megszokotthoz képest két héttel később érik a szabadföldi szamóca. Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb szedd magad akciók is. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. A magyar áru kevésbé kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták ugyanis éretten szedhetők, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, ez a különbség pedig az ízben is megmutatkozik.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.

Forrás, fotó: magyarnemzet.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close