Közélet

12 EZER FÁT ÜLTETNEK A TELEPÜLÉSFÁSÍTÁSI PROGRAMBAN

Ötszázmillió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium a 2020-ban indult településfásítási programban – mondta a minisztérium államtitkára, Zambó Péter a Heves megyei Ostoroson, a tavaszi ültetési időszak zárása, egyúttal a program második ütemének indulása alkalmából. Az államtitkár hangsúlyozta: a sorfák kifejezetten belterületi fásításra alkalmas fajok és fajták, földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel bocsájtják a nyertesek rendelkezésére. Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.

Minden megyéből hatalmas volt az érdeklődés, nincsen olyan része az országnak, amely kimaradt volna a faültetésekből. Zambó Péter kijelentette, hogy a településfásítási program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát. A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére, és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítése, az ország környezeti állapotának javítása, illetve a helyi közösségek erősítése.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a program országszerte élénk érdeklődést váltott ki. “A településfásítás nem egy a sok egyéb önkormányzati pályázat sorában, nem kötelezően teljesítendő feladat, hanem a helyi közösség ünnepévé vált a legtöbb településen.” – jelentette ki Zambó Péter az ostorosi faültetés alkalmával.

Forrás, fotó: MTI

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close