Közélet

A JOGOSÍTVÁNY NÉLKÜLI VEZETÉSÉRT BÖRTÖN JÁRHAT

A Büntető Törvénykönyv módosítása után 2021. május 14-től bűncselekménynek minősül Magyarországon, ha a járművezetéstől történő eltiltás hatálya alatt valaki a volánhoz ül. A korábbi jogszabályban ez szabálysértési kategória volt, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, és legfeljebb egy éves eltiltással lehetett sújtani.
Ha az eltiltást szabálysértési eljárásban szabták ki, és úgy vezet valaki, akkor vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha büntetőeljárásban tiltották el, akkor az már bűntett és három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti az új Btk. – mondta Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési szakjogász. Ha viszont valakit engedély nélküli vezetés miatt vonnak felelősségre – de nincs eltiltva a vezetéstől – az változatlanul szabálysértésnek minősül, és akár elzárással is lehet büntetni, csakúgy, mint például a tiltott kéjelgőket.

Ha az eltiltás hatálya alatti vezetés ittas járművezetéssel párosul, akkor a büntetés felső határa elméletileg 4,5 év is lehet. Az eltiltás hatálya alatti vezetés tehát szabálysértésből bűncselekménnyé vált, csakúgy, mint ahogy korábban a veszélyes fenyegetésből lett a zaklatás nevű bűncselekmény. Arra is volt már példa, hogy bűncselekményt minősítettek szabálysértéssé, ez az üzletszerű kéjelgés, amelyből a tiltott kéjelgés szabálysértése lett.

Forrás: index.hu, fotó: player.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close