Közélet

MIÉRT ESIK OLYAN JÓL, HA NÉHA TÚLALUDJUK MAGUNKAT?

Az alvásunk hatással van az egészségi állapotunkra és a közérzetünkre egyaránt. A felgyorsult világ elfoglalt életmódja azonban gyakran megnehezíti az alvást, és nem tudunk annyit aludni, amennyit szeretnénk. Ám, ha nem alszunk eleget, az befolyással lehet a hangulatunkra, a fókuszálóképességünkre, miközben számos egészségügyi állapot kockázatával járhat. Ez azonban gyakran arra ösztönözhet minket, hogy hétvégenként vagy amikor tehetjük, aludjunk minél többet.

Az alváskutatás és a neurobiológia huszonhat szakértőjét kérdezték arról, hogy a túlalvás ártalmas lehet-e az egészségi állapotunkra nézve. Számos kutatás vizsgálta ugyanis az alvási idő és a különböző orvosi eredmények kapcsolatát. „Úgy tűnik, hogy az alvás optimális mennyisége körülbelül hét óra, és ha ennél kevesebbet alszunk, annak minden egyes órával additív, káros egészségügyi következményei lehetnek” – mutatott rá Dr. Jo Caldwell, az amerikai haditengerészeti neuropszichológiai kutatóegységének szakértője. – Ugyanez igaz lehet lehet vica versa, tehát minden hét óra feletti, alvással töltött időnek szintén lehetnek káros egészségügyi következményei.

Minden embernek különböző mennyiségű alvás szükséges a saját, „normális” működéséhez. Dr. Vivien Abad, a Stanford Egyetem szakértője azt javasolja a legtöbb felnőtt számára, hogy próbáljon meg ideális esetben hét-nyolc órát aludni éjszakánként. A legfontosabb üzenet az, hogy elegendő mennyiségű alvást biztosítsunk a szervezet számára a saját egészségügyi szükségleteink kielégítéséhez – emelte ki. – Az, hogy egész nap éberek tudunk maradni, különösen az étkezések után, egy jó mutató lehet azzal kapcsolatban, hogy az alvással töltött óráink megfelelnek-e a saját szervezetünk igényeinek.

Forrás: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close