Sport

ÍGY GYŐZHETJÜK LE A TAVASZI FÁRADTSÁGOT

A tavasz közeledtével több ok miatt érezheti magát fáradtnak az ember. Az egyik: a környezeti tényezők nagymértékben befolyásolják a hormontermelődésünket, az évszakváltozás okozta hormonális változás pedig alaposan igénybe veszi a szervezetet, amit a tavaszi fáradtság követhet.

Télen több termelődik az alvásért felelős melatonin hormonból, amiért aluszékonyabbak vagyunk, ahogy azonban egyre többet süt a nap, a melatonintermelés csökken, a boldogságunkért felelős szerotonin szintje azonban elkezd növekedni. Egyrészt igyekeznünk kell minél több időt a szabadban tölteni. Az a legjobb, ha a sportolásunkat a szabadban végezzük, legyen az gyaloglás, futás vagy kerékpározás. A kora tavaszi napfény segít a szerotoninpótlásban. A sportolás során felszabaduló endorfin a tavaszi fáradtság és kedvetlenség elűzésében is nagyon fontos szerepet játszik.

A másik ok az étkezés. A hideg elviselése nagy terhet ró a szervezetre, ilyenkor megnő a kalóriaigény, ráadásul mivel a szervezetünk nem jut hozzá a friss zöldséghez, gyümölcshöz, általában szénhidrátban és zsírban gazdagabb a kosztunk. Ha fogyasztunk is zöldségeket, gyümölcsöket, tekintve, hogy nem szezonális, hanem messziről ideszállított élelmiszerekről van szó, a tápanyagtartalmuk alacsony.

Az étkezés tekintetében fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, de lehetőleg szezonális, helyben termesztett termékeket vásároljunk, azok tápanyagtartalma ugyanis a legmagasabb. A folyadékbevitel különösen fontos, tekintve, hogy meg kell szabadulni a télen felhalmozódott méreganyagoktól, ilyenkor a víz mellett a gyógyteák kapnak kiemelt szerepet: leginkább a csalán, a gyömbér, a borsmenta, a bodza és a zsurló.

 

Forrás: magyarnemzet.hu, fotó: unsplash.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close