Közélet

TÖBB TEMPLOM IS MEGÚJULHAT TATABÁNYÁN!

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Tatai-medencében az idén számos templom újulhat meg. – Minden templom, minden hitéleti hely eleink erőfeszítésével létesült, ezért feladatunk és kötelességünk, hogy ezt az örökséget megőrizzük, és saját kis közösségeink szakrális és kulturális központjaként működtessük – mondta videóüzenetében a politikus. – Fontosnak tartom, hogy a kormány minden évben pályázatokkal segíti a szakrális létesítmények felújítását. Mindez szolgálja a hitéletet, a közösséget a kulturális örökségünk megőrzését, s biztosítja azt is, hogy ezeken a helyeken a kulturális eseményeink egy részét meg tudjuk valósítani.

Bencsik János hangsúlyozta: Tatabánya-Alsógallán a Bem utcai kistemplom felújítására is sor kerülhet. A Szent Istvánról elnevezett templom legfontosabb állagmegóvási feladatainak elvégzéséhez is 15 millió forinttal járul hozzá az állam. Ez a templom az otthona Feszty Masa (Feszty Árpád lánya) keresztútjának.

Ugyanakkor folytatódhat a református templom felújítása Tatabánya-Óvárosban. „Szép elképzelés volt, hogy az új református templom formájával Tatabánya bányászhagyományai előtt is tisztelegjen. Többszöri nekifutásra végül az elmúlt évben sikerült a helyi közösség összefogásával és a kormány támogatásával újjávarázsolni a tetőzetet. Most egy újabb 15 milliós kormányzati támogatásnak köszönhetően a belső födém is megújulhat” – írta Bencsik János.

Tatabánya-Kertvárosban a katolikus templom harmincöt éve épült tetőszerkezetét tavaly a kormány és az önkormányzat támogatásával renoválták, így megszűntek a beázások. Az idén az állam újabb 15 milliós támogatásával a lábazati szigetelés megújítására kerül sor. Ezzel a lépéssel megszüntethető az altemplom és a kripta beázása is – olvasható a posztban.

Forrás: facebook.com, fotó: fotoport.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close