Közélet

SZOKATLANUL MAGAS SUGÁRZÁST MÉRTEK A CSERNOBILI ATOMERŐMŰBEN

35 évvel a katasztrófa után ismét elkezdett fokozódni a maghasadás a csernobili atomerőmű egyik megközelíthetetlen alagsori szobájában – írja az IFLScience. Az ukrán kutatók a közelmúltban szokatlanul magas neutronszintet mértek, ami azt jelenti, hogy az érintett teremben újra beindult a maghasadás.

Az évek során a sugárzás nagyjából stabil maradt, a szakértők ugyanakkor számítottak rá, hogy az esőket követően a neuronszint ismét csúcsosodni fog, ami nukleáris reakcióra utal. Bár a katasztrófa után nem sokkal beborították a reaktorcsarnokot, az esővíz mégis beszivárgott a problémás területre. A víz lassítja a neutronokat, és növeli az ütközés, illetve hasadás esélyét az urán atommagjainál.

2016-ban egy új szarkofágot telepítettek az atomerőmű romjaira. A szerkezet sokáig hatásosnak tűnt, utóbb azonban szokatlanul magas sugárzást észleltek a 305/2 jelű teremben. A katasztrófa során a szobában rakódott le az üzemanyag jelentős része.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a folyamatot, de lehetséges, hogy ezúttal a száradás segíti a maghasadást. Az egyik lehetséges megoldás, hogy egy robottal lyukakat fúrnak a radioaktív anyagba, azokba pedig bórból készült rudakat engednek. A reaktorokban ilyeneket használnak szabályzórúdként. A jelenség ugyan problémát okoz, és folytatni kell a monitorozását, de nem kell attól tartani, hogy az 1986-oshoz hasonló katasztrófa fenyeget.

 

Forrás: 24.hu, fotó: life.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close